8 савета како да успорите и више уживате у животу

8 савета како да успорите и више уживате у животу

У данашњем брзом свету, толико људи је стално у журби. Траже срећу, развој каријере, напредак у фитнесу, успех на факултету или приватном животу. Наравно, имати план и покушати напредовати је сасвим у реду. Проблем може настати када стално нешто јурите и трчите са 150% свог капацитета. Покушавате да постигнете превише и желите успех на свим пољима живота. Желите да будете најбољи у свему и пред себе постављате заиста високе циљеве.

Резултат тога понекад може бити контрапродуктиван због кајања и самоокривљавања због тога што нисте довољно добри и не дајете све од себе. У овим ситуацијама, међутим, помаже управо супротно. Неопходно је да успорите, скинете ногу са гаса, научите да се одмарате и, као резултат, то ће вам помоћи да постигнете жељене резултате. У супротном, стављате се под стални притисак, што доноси стрес и друге проблеме. Зато ћемо данас заједно сагледати шта значи успорити и зашто треба да седнете и уживате и у свом животу.

Шта заправо значи успорити?

Када неко спомене реч „споро“ у вези са животом, многи људи немају појма шта то значи. Већина људи мисли да то значи да после посла треба да легну испред телевизора и убију остатак дана гледајући Netflix. Само да би могли да погледају све епизоде нове серије данас, јер сутра планирају да погледају другу. Међутим, живот не би требало да се одвија у стилу трке фокусиране на количину ствари које покушавате да урадите данас. Важнији је квалитет и перцепција света око вас. Спорији живот је начин размишљања који резултира свеснијим животним стилом заснованим на стварним вредностима. Уместо да покушавате да урадите све што је брже могуће, спорији живот се фокусира на то да ствари побољшате и да их боље сагледате. Поента је у томе да не треба да дозволите да вам живот измакне кроз прсте. Уместо тога, покушајте да га заиста живите.

Шта реч успоравање заправо значи у животу?

Спорији живот може почети ујутру. Не морате да следите традиционални сценарио, када устанете из кревета након што два пута одложите аларм, обучете се у кухињи, где се брзо полијете кафом и прождерете сендвич на путу до посла у ауту. Уместо тога, можете уживати у јутрима. То значи рано устајање, доручак и кафу у миру, а захваљујући уштеђеном времену, миран почетак сваког дана. Важно је да се фокусирате на активност коју обављате. На пример, уживајте у доручку и испробајте принципе пажљивог једења.

Овај приступ се може применити у свакој области вашег живота. Поента је пронаћи време које је потребно. Захваљујући томе, можете, на пример, да цените природу око себе, да уживате у лепом времену или да се фокусирате на особу са којом разговарате. Уместо да сте стално залепљени за свој паметни телефон. Спорији живот је свесно обављање једног задатка који ћете 100% преживети. Као резултат тога, можете доћи до тачке у којој више цените свој живот и да сте срећнији него икада раније. [1 – 2]

Зашто је добро успорити у животу?

Зашто је добро успорити у животу?

Махатма Ганди (Mahatma Gandhi) је једном рекао да живот има више од једноставног повећања његове брзине. Ако се осећате исцрпљено и вртите се у сталном циклусу стреса или одговорности, то такође могу бити разлози због којих би требало да успорите. Брз и жесток темпо живота може утицати на ментално и физичко здравље, али и на продуктивност или ваше односе. Међутим, ако покушате да успорите, то вам може донети следеће кључне предности [3 – 4] [14]:

  • Фокусирање на оно што је заиста важно у животу – као резултат убрзаног живота, често можете изгубити појам о томе шта је најважније. На пример, тежите успех на послу и заборављате да је, на пример, ваше здравље или здравље ваших најмилијих много важније. Тога сте свесни тек у тренутку када је поменуто здравље угрожено, а до тада то узимате здраво за готово. Може се десити да ће напоран рад и стална журба утицати на вашу расуђивање. Само да би на крају сазнали да сте јурили за туђим сном, а да сте тамо где уопште нисте желели да будете. Спорији живот ће вам помоћи да схватите шта већ имате у животу, како не бисте покушавали да јурите за стварима које нису толико важне.
  •  
    Одржавање вашег менталног и физичког здравља – стална јурњава или заузетост доводи до хроничног стреса. Његови симптоми су главобоља, несаница, осећај слабости, недостатак концентрације или смањена жеља за дружењем. Ови симптоми могу утицати на ваше односе, али и на опште здравље.
     
  • Већа продуктивност – одмор је неопходан за продуктивност. Када журите са задатком, можда ћете бити непажљиви и правити грешке које вас приморавају да поново урадите исти задатак. Након тога, морате да прерадите и поправите ствари које су можда по први пут исправно урађене. Међутим, ако наставите спорије, стварате простор за дубљу концентрацију на свој рад. Више се фокусирате, а ваш перформанс прати добра енергија. Чак је вероватно да ћете на крају све задатке обавити брже. Међутим, то не би било могуће без успоравања и одмора.

8 савета како да успорите у животу

Иако су горе наведени аспекти заиста убедљиви, многи људи најчешће тврде да једноставно немају времена да успоре. У данашњем свету, сви се све више подстичу да буду све продуктивнији, а чини се да многи људи у ствари осећају притисак . Они тада своју исцрпљеност пред шефом маскирају кофеином или шећером, а осећај сталног временског притиска доводи их до лошијих резултата. Међутим, треба напоменути да брже не значи боље и да квантитет није једнак квалитету.

Људи често проводе своје слободно време са паметним телефоном у рукама како би се опустили. Међутим, уместо да се смири и успори, то вам одвлачи пажњу, убрзава време и чини да се осећате још уморније и збуњеније. Па шта је излаз? [6]

Испод су неки савети који вас могу уверити да сваки проблем има решење. Покушаћемо да вам покажемо неке ефикасне начине за успоравање, које можете лако да уведете у свој живот.

1. Радите мање

Ово ће вероватно бити тешко прочитати за људе који размишљају о послу 24/7 и не могу да се искључе чак и када нису физички ту. Али морате схватити да је тешко успорити када покушавате да урадите милион ствари, а живот вам измиче кроз прсте. Уместо тога, покушајте да примените принцип равнотеже између посла и приватног живота. Ако вам је радно време флексибилно, то не значи да би требало да утиче на вас током целог дана од јутра до одласка у кревет.

Поставите границе између радног и слободног времена јасним дефинисањем радног времена. Чак и ако си сам свој шеф. Канцеларије имају своје радно време, а телефон заиста није потребно подизати у осам сати увече. Нико вас не тера да радите 24/7, и ваши клијенти би то требало да разумеју. Не могу очекивати да одмах одговорите на е-поруку коју су послали у поноћ. Ништа се неће догодити ако им ујутро одговорите.

Можда ће вас занимати и ови производи:

Стога, не заборавите да искључите телефон на послу одмах након што дођете кући како вам е-поруке или поруке које примате не би сметале. Уместо тога, током радног времена, покушајте да се фокусирате на оно што је заиста важно и неопходно да урадите данас. Све остало задржите за касније. Такође, ако се осећате под стресом на послу јер је сав притисак на вашој глави, можда је добар тренутак да размислите о тражењу помоћи. Мање важне задатке можете доделити другој особи.

Као резултат тога, имаћете више времена за најважније активности у дану, а такође имате велике шансе да до 20 часова поново завршите на послу. Такође, покушајте да оставите мало простора између задатака или састанака како би ваш дан могао да тече споријим темпом. На крају крајева, чак и студенти на универзитету имају кратке паузе између часова да би им мало олакшали ум и повећали концентрацију. Дакле, ако планирате састанке, направите паузу од најмање 10 минута између њих и сами ћете се уверити да ће вам фокус бити бољи. [2] [5]

Ако сте више заинтересовани за равнотежу између посла и приватног живота, прочитајте наш чланак Равнотежа између посла и приватног живота: Како успешно комбиновати посао и лични живот?

2. Будите свесни својих граница и поставите реалне циљеве

Да ли се икада осећате као Супермен? Мислим, када осетиш да је твој задатак да спасеш цео свет, а пут ка спасењу човечанства претрпан је стотинама задатака које треба урадити. Наравно, суочићете се са њима свом својом храброшћу, али то на крају можда неће испасти добро, јер хтели то или не, постоји само један Супермен.

Успорите тако што ћете бити свесни сопствених граница

Зато треба да схватите да ће свет наставити да се врти иако данас нисте урадили 20 задатака, већ само 5. Важно је да је тих 5 задатака одрађено како треба, без стреса и да нисте морали да им се враћате. и поновите их све изнова. Ако поставите 20 задатака као план, од којих можете да урадите само 5, вероватно ћете се осећати фрустрирано јер нисте испунили план. С друге стране, ако се фокусирате само на 5 задатака од почетка и поделите преосталих 15 у наредних дана, имаћете пријатан осећај да сте успели све што сте планирали за данас. Ако прихватите своја ограничења, постепено ћете научити да разумете чињеницу да вам је такође потребан простор за одмор. Ви нисте робот, већ људско биће које има своја ограничења и треба да се одмара, и то не само док спава. [3]

Ако сте заинтересовани да сазнате више о овој теми, обавезно погледајте наш чланак: Шта да радите ако спавање не функционише? Фокусирајте се на ових 7 врста одмора.

3. Научите да кажете НЕ

Ово је веома важно у вези са претходном тачком. Права магија успоравања или више одмора често се може сакрити у једноставној формули покривеној речју НЕ. И не морате чак ни да машете чаробним штапићем. Све што треба да урадите је да научите да кажете не стварима које нису вредне тога.

У почетку може изгледати компликовано. Нарочито ако волите људе око себе и не желите да их разочарате. Али схватите да кад год некоме кажете да, губите своје време, енергију и пажњу. Научити да кажете не је одличан алат за постављање граница у животу како бисте заштитили своје време и удобност. То ће вам помоћи да успорите и фокусирате се на ствари које су вам заиста важне. [7]

4. Прекините везу са друштвеним мрежама

У доба у којем доминирају паметни телефони и друштвене мреже, овај корак изгледа заиста незамислив. Али да ли сте се икада запитали да ли заиста морате да будете на мрежи цео дан без паузе? Многи људи проводе бесмислено време бесконачно листајући друштвене мреже. Као резултат тога, лако може да им украде неколико сати дневно, што би се могло много ефикасније искористити. Да не помињемо да стално скроловање по друштвеним мрежама може изазвати менталне проблеме, који се онда манифестују и у стварном животу. Ако не мислите да је то ваш проблем, покушајте да посетите дигиталне здравствене поставке на свом паметном телефону. Наћи ћете тачно време проведено у свакој одређеној апликацији, као што су Facebook или Instagram. Ако немате слична подешавања на свом телефону, можете погледати апликације трећих страна које ће вам помоћи у томе. Добићете бољу представу о томе колико минута или сати вам је телефон украо из дана.

Ако желите да сазнате више о овој теми, обавезно прочитајте наш чланак Како на нас утиче бескрајно сурфовање на друштвеним медијима?

Уместо да бесмислено претражујете Facebook или Instagram, научите да престанете да буљите у телефон кад год вам се укаже прилика. Биће још боље ако га с времена на време потпуно искључите. Алтернативно, можете одабрати режим рада у авиону и барем на неко време престати да будете његов роб. Ако радите на рачунару већи део дана, обавезно искључите везу да бисте се могли фокусирати на друге ствари. Детоксикација са друштвених мрежа може да почне ујутру. Ако знате да вам телефон одузима драгоцене минуте, немојте га држати при руци пре спавања. Исто важи и увече, јер плаво светло са екрана може да вас спречи да заспите. Покушајте да се придржавате правила да телефон не припада спаваћој соби. На крају крајева, тешко је успорити када стално проверавате лајкове, долазне поруке или само бесмислено сурфујете. [2]

5. Откријте медитацију свесности

Када стално нешто јурите, ваш мозак стално пролази кроз листу обавеза да ништа не заборавите. Ујутру почињете да радите на задатку од јуче, који је требало да се уради прекјуче. Добићете још 3 нова задатка са хитним приоритетом, али не заборавите да купите намирнице, чији списак такође носите само у глави. Поврх тога, морате да идете по децу из школе, а скоро сте заборавили на испоруку која се данас очекивала.

Медитација свесности

У овом случају, није важно колико брзо завршавате сваки задатак, јер ваш мозак ионако ради као луд, покушавајући да вам помогне да ништа не заборавите. Стога је с времена на време корисно да разбистрите своје мисли, у чему вам медитација свесности може помоћи. Може вас научити да успорите тркачке мисли, смирите свој ум и ослободите се негативности. Заснован је на томе да сагледавате садашње тренутке и фокусирате се само на једну ствар којој посвећујете максималну пажњу.[6] [8]

Јога такође може бити одличан начин да се ослободите стреса и опустите тело и ум. Више о томе можете сазнати у чланку Јога: Кључ физичке и менталне равнотеже.

6. Изађите у природу

Путовање у природу такође вам може помоћи да се извучете из сталног трчања у точку за хрчка и успорите. Ово доноси широк спектар позитивних утицаја. Боравак у природи доприноси менталном благостању, снижава крвни притисак, рад срца, напетост мишића и смањује производњу хормона стреса. Бонус је и то што у природи долазите до одличних идеја, јачате имунитет и физичку кондицију.

Међутим, не морате сваког викенда да идете у планине да бисте успорили. Све што треба да урадите је да укључите кратке шетње у свој живот или да седите негде у парку бар неколико минута. Видећете да су вам тело и ум захвални на томе. [7] [9]

7. Проводите време са људима које волите

Убрзани свет такође може довести до тога да заборавите да проведете довољно времена са својим вољенима. Ово је такође једна од ствари које треба да поправите на путу до успоравања. Односи са људима око вас чине костур живота који има сврху. Дељење тајни, проблема, брига или идеја са вољеним особама може бити одличан начин да успорите и уживате у свом животу.

Такође можете успорити тако што ћете проводити време са својим вољенима

Без људи које волимо, брзо ћемо постати хладна и усамљена бића. Зато сваки дан посветите мало времена најближим људима. То ће вам омогућити да успорите, а бар нећете морати једног дана да кривите себе што сте занемарили своје најмилије. [10]

8. Уживајте у свету око себе

Убрзана времена често чине да пропустите важне тренутке. А неки од њих могу бити магични. Било да грлите своју децу или се мазите са својим љубимцем. Алтернативно, уживање у укусном ручку или лежање у свеже промењеном кревету. Свака особа има мале ствари у свом животу које га чине срећним. А ако сте присутни у тим тренуцима и не узимате их здраво за готово, то ће имати још већу вредност. Ово може бити кључ за успоравање и, на крају, за срећнији живот. [11]

Спорији живот је уживање у стварима око себе

Закључак

Можда не постоји увек прави пут који ће вас одвести до вашег одредишта. Ако себи постављате високе захтеве и покушавате да постигнете превише, то често може имати супротан ефекат, што доноси самоокривљавање што нисте довољно добри. Међутим, магија успеха може да се сакрије негде другде, а уместо да радите пуном паром, потребно је само да скинете ногу са гаса. Ако се вртите у сталном циклусу пуном обавеза и осећате да је време да успорите, појединачни кораци могу вам помоћи да овај осећај примените у пракси. Тада ћете се и сами уверити да претерани напори можда нису најбоља ствар и да успоравање чини ваш живот много смисленијим. Поред тога, позитиван утицај се огледа не само у послу, већ и у приватном животу.

Sources:

[1] What is Slow Living? – https://www.slowlivingldn.com/what-is-slow-living/

[2] Leo Babauta - The 10 Essential Rules for Slowing Down and Enjoying Life More – https://zenhabits.net/the-10-essential-rules-for-slowing-down-and-enjoying-life-more/

[3] Christy Wright - 12 Ways to Slow Down and Enjoy Life More – https://www.ramseysolutions.com/personal-growth/the-beauty-of-slowing-down

[4] Chronic stress – https://www.yalemedicine.org/conditions/stress-disorder

[5] Our Top 11 ways to slow down – https://www.theworldinstituteofslowness.com/our-top-11-ways-to-slow-down/

[6] Tchiki Davis - Slowing Down: 14 Science-Based Ways to Enjoy Life – https://www.berkeleywellbeing.com/slow-down.html

[7] How to Slow Down: 20 Simple Ways to Slow Down & Enjoy Life – https://simplelionheartlife.com/how-to-slow-down/

[8] Kendra Cherry - What Is Mindfulness Meditation? – https://www.verywellmind.com/mindfulness-meditation-88369

[9] How Does Nature Impact Our Wellbeing? – https://www.takingcharge.csh.umn.edu/how-does-nature-impact-our-wellbeing

[10] Enjoying Life in the Slow Lane – https://www.becomingminimalist.com/enjoying-life-in-the-slow-lane/

[11] Amy Crawford - 10 reasons why you should slow down to go faster – https://www.theholisticingredient.com/blogs/wholesome-living/10-reasons-why-you-should-slow-down

[12] Boost your immune system, shake off stress by walking in the woods – https://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131003132112.htm

[13] Health effects of a forest environment on natural killer cells in humans: an observational pilot study – https://www.oncotarget.com/article/24741/text/

[14] Stress – https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/stress/

Dodaj komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *