Amix Витамини

Витамини од произвођача Amix су неопходни за правилно функционисање целог организма, а њихова је улога допунити нутритивни јаз између витамина  у исхрани. Ове празнине проузроковане су недовољном исхраном или стресом, физичког и менталног оптерећења. Предност њихове суплементације је да јесу дозиране и телу тако додају тачан износ који му треба. У овој категорији можемо пронаћи мултивитамине - комплексне витамине, витамин Ц, витамин Д, витамин А, витамин Е и витамине Б групе.

 Прикажи више

Витамини

Витамини су неопходни за исправно деловање метаболизма, подршку имунолошком систему и општег здравља организма. Хиповитаминоза, дакле недостатак витамина, може проузроковати озбиљна срчана обољења, па чак и смрт. С друге стране, нити хипервитаминоза, дакле прекомерна количина витамина, није корисна за организам, али упасти у ово стање готово је немогуће.

 

Витамини се могу поделити у две основне групе:

 • Витамини топљиви у води - Б и Ц
 • Витамини топљиви у масти - А, Д, Е, К

 

Најпознатији витамини топљиви у води

 

Витамин Ц

Витамин Ц, називан и аскорбинска киселина, вероватно је најпознатији од свих витамина. Његова функција је заштита телесног ткива, способност одбране организма, регулација метаболизма аминокиселина, разградња холестерола и много других. Конзумацијом витамина Ц као додатака исхрани тело прима потребну дневну дозу, стога није могуће предозирати се њиме. Недостатак витамина Ц често се манифестује крварењем десни, испадањем косе, несаницом или смањеним перформансама.

 

Витамин Б

Витамин Б је заправо група витамина коју чине витамини Б1 до 17. Њихова главна улога је подржати имунолошки системи смањити стрес. Према томе, олакшавају физичку активност, служе као превенција против екцема и подржавају правилну активност памћења. Све Б витамине наћи ћемо у Б-комплексу који осим тога садржи и фолну киселину, колин и инозитол. Недостатак витамина Б може узроковати проблеме с кожом, пробавне потешкоће и несаницу.

 

Витамин Б1, који се назива и тиамин, био је први витамин пронађен у овој витаминској групи. Код овог витамина вреди то да чим вишу дозу угљених хидрата унесемо, тим више га требамо допуњавати јер управо он претвара угљене хидрате у енергију. Тело може одједном обрадити само 30 мг витамина Б1, стога га треба континуално допуњавати. Недостатак витамина Б1 може проузроковати болест нервног система познату под називом бери-бери.

 

Витамин Б2, такође познат као рибофлавин, сматра се витамином раста. Има способност утицаја на метаболизам енергије и гвожђа. До његовог обезвређења долази деловањем светлости. Научно је доказано да његов недостатак повећава склоност анемији.

 

Витамин Б3 најстабилнији је од витамина групе Б. Такође је називан и никотинска киселина или ниацин. Његов недостатак појављује се ретко, али може резултовати анемијом или болешћу с називом пелегра.Витамин Б3 се такође може користити и у козметичкој индустрији.

 

Витамин Б6, исто као и витамин Б2 губи своје ефекте утицајем светлости. Познат је и под називом пиридоксин. Учествује у метаболизму аминокиселина и помаже у заштити ћелија од генетске мутације. На његове количине утиче конзумирање алкохола, пушење или таблете за контрацепцију.

 

Витамин Б9, или фолна киселина, има велики значај посебно за труднице у ембрионалној фази развоја фетуса. Његов недостатак може проузроковати чак и побачај или прерано рођење детета. Тело зна искористити овај витамин само у комбинацији с витамином Б12.

 

Витамин Б12 био је из породице витамина Б откривен као последњи. Познат је и под називом цијанокобаламин. За тело је незаменљив код стварања црвених крвних зрнаца. У случају честе конзумације алкохола тај се витамин треба редовно допуњавати јер је алкохол штетан за његову апсорпцију.

 

Најпознатији витамини топљиви у мастима

 

Витамин Е  припада витаминима топљивим у мастима. Познат је и под називом токоферол. Телу га морамо додавати, јер није способно створити га самостално. Сматра се природним антиоксидансом који је неопходан за здравље јер јача зидове крвних судова те има повољан ефекат на стабилност црвених крвних зрнаца. Налази се у многим намирницама што делује као превенција од његовог недостатка. Познат је углавном као додатак козметичким производима.

 

Витамин Д познајемо и под називом калциферол. Међутим, налази само у неколико намирница, но његов највећи извор су сунчеви УВ зраци. Подржава апсорбовање калцијума и магнезијума у костима. Подржава такође лечење упале зглобова и делује против остеопорозе.

 

Комплексни витамини и мултивитамини

Комплексни витамини и мултивитамини служе за јачање имунитета и одржавање равнотеже у телу. Попуњавају нутритивне јазове чији настанак је проузрокован због прекомерног стреса или физичког оптерећења. Велика предност мултивитамина и комплексних витамина јесте у томе што садрже тачну потребну дневну дозу више витамина у исто време.

 

Витамини за жене

Витамински комплекси намењени посебно за жене најчешће садрже витамине и минерале попут витамина Б9, Ц и Е, бета каротена, магнезијума, калцијума, гвожђа, витамина Д, K, цинка, јода и масне  аминокиселине. Те материје су потребне у женском телу за одржање или побољшање физичког изгледа, убрзање сагоревање масноћа, а истовремено и јачање имунитета. При одабиру витамина погодних за жене такође је потребно узети у обзир и раздобље живота у којем се жена налази. На пример за жену у менопаузи су битни другачији витамини и минерали него за трудницу која не би требала заборављати на витамине Б12 или Б9.

 

Витамини за мушкарце

Мушкарци често занемарују унос витамина и минерала. Зато је и за њих створен посебан комплекс који најчешће садржи витамин А,  Д, E, Б-комплекс, магнезијум, колин, биотин или omega 3 масне киселине. Често се посебно фокусирају на повећање раста мишићне масе и плодности.

 Прикажи мање

1 Ставка

по страни
Set Ascending Direction
Произвођач
 1. GymBeam (42)
 2. NOW Foods (22)
 3. OstroVit (9)
 4. Universal Nutrition (3)
 5. Reflex Nutrition (3)
 6. Optimum Nutrition (2)
 7. VanaVita (2)
 8. BeastPink (2)
 9. The Protein Works (2)
 10. PRO!BRANDS (2)
 11. Amix (1)
 12. Goldfield (1)
 13. Ölmühle Solling (1)
Укус
 1. без укуса (1)
Таблете
 1. 90 табл. (1)
Текстура
 1. таблете (1)
Мешавина
 1. мешавина (1)
Врста производа
Filtriraj po
Вегетаријански (1)
Вегански (1)
Без глутена (1)
Без лактозе (1)
Био (1)
Без ГМО (1)
Без вештачких заслађивача (1)
Без пластичног паковања (1)
Без аспартама (1)
 1. Tribu ZMA 90 таблета - Amix
  Tribu ZMA - Amix
  80%
  80 % (5)
  2.800,00din.

1 Ставка