Остали минерали

Остали минерали су анорганске храњиве материје неопходне за наше здравље. Чине отприлике 4% телесне тежине човека. Њихова тачна количина у организму је индивидуална, у зависности од старости, телесне тежине, пола и других фактора. Недостатак минерала у организму може прроузроковати анемију, дијабетес или гојазност, али може имати утицај и на изглед косе, коже или ноктију

 Прикажи више

Минерали се деле у две главне групе. Прва су макроелементи који су организму потребни у већим количинама. Друга група су микроелементи, дакле елементи у траговима који су човеку потребни само у малој количини. Осим ових макроелемената и микроелемената у нашем организму се налазе такође и ултра елементи у траговима.

 

 

Минерални макроелементи

Минерални макроелементи су минерални састојци којима је потребно снабдевати организам у великим количинама. Међу њих спадају: калцијум, магнезијум, сумпор, фосфор, калијум, натријум и хлор.

 

Калцијум (Calcium)

Чак 99% калцијума налази се у костима и зубима како би одржавали њихову чврстоћу и снагу, остатак је слободно везан у метаболизму. Људски организам треба калцијум како би мишићи могли имати  контракције, вене проширивати, а такође и за правилан пренос нервних импулса. Калцијум такође утиче на ослобађање хормона и ензима који имају утицаја на све функције људског организма. О довољном уносу калцијума требали би водити рачуна нарочито вегани и људи који пате од интолеранције на лактозу.

 

Магнезијум (Magnesium)

Магнезијум је важан минерал за стварање енергије, за мишићне контракције и за минерализацију костију. Доприноси правилном раду метаболизма, помаже у ублажавању умора и доприноси правилном раду ендокриног система. Магнезијум утиче на заштиту организма од депресије. Његов недостатак има утицај на повећање крвног притиска, главобољу и мигрену али такође и на повећану нервозу.

 

Сумпор (Sulphur)

Овај минерал утиче на нокте и косу – брине се о томе да се не ломе и да имају леп сјај. Сумпор штити ћелије од токсичних ефеката тешких метала, стимулише излучивање жучи и помаже организму бити отпоран на бактерије. Штити нас од негативних утицаја сунчевих зрака чиме успорава процес старења.

 

Фосфор (Phosporus)

Фосфор је минерал који помаже одржавати наше кости здравима. Истовремено се брине о правилној функцији вена и мишића. Налази се у намирницама богатим протеинима, нарочито у месу, рибама, орасима и махунама.

 

Калијум (Kalium)

Калијум се у организму налази претежно унутар ћелија, чини чак 86% њих. Калијум би требао бити са натријумом у размери отприлике 2:1. Када организам губи већу количину течности потребна му је већа количина калијума. Овај минерал је важан за многе биохемијске процесе, а када је у организму недостатак калијума долази до оштећења нервне активности и рада срца.

 

Натријум (Natrium)

Важан је минерал који омогућава пренос нервних надражаја и уређује раздражљивост мишића. Неутрализује химус у танком цреву и помаже у стварању ХЦл (хлороводичне киселине) у слузници желуца. Натријум је доступан у облику кухињске соли. Симптоми његовог недостатка су губитак апетита и губитак телесне тежине. Његов недостатак такође проузрокује смањену синтезу беланчевина и масти, умор, главобољу, депресије и мишићне грчеве.

 

Хлор (Chlorum)

Хлор је минерал који учествује у одржавању ацидобазичне равнотеже. Заједно са натријумом и калијумом регулише осмотски притисак крвне плазме. Хлор је саставни део ХЦл која се ствара у желуцу. Људски организам прима хлор заједно са солима.

 

 

Минерални микроелементи

Међу микроелементе, дакле елементе у траговима који су организму потребни у мањим количинама, спада цинк, гвожђе, јод, селен, манган, бакар, флуор, хром и др.

 

 

Цинк (Zincum)

Цинк се сматра супер храњивом материјом која је концентрована у мишићима, костима, у кожи, бубрезима, стомачној жлезди, у очима, а код мушкараца и у простати. Цинк помаже зарастању рана и ожиљака, помаже код лечења акни и кожних проблема. Одржава правилан рад имунолошког система, побољшава пробаву, раст и обликовање костију. Међу симптоме који наговештавају његов недостатак спада теже зарастање рана, већа склоност прехладама, кожни проблеми, поремећаји рада јетре, а чак и погоршан вид у полумраку.

  

Гвожђе (Ferrum)

Гвожђе је један од елемената у траговима који у људском организму има незаменљиву улогу. Његова је улога обезбеђивање преноса кисеоника из плућа у остала ткива људског организма. Његова присутност обезбеђује правилан рад имунолошког система. Гвожђе доприноси правилној промени састојака која је важна за стварање енергије. Осим тога има важну улогу и у процесу дељења ћелија и доприноси правилној производњи црвених крвних зрнаца и хемоглобина.

 

Јод (Iodum)

У организму се налази отприлике 20 до 50 мг јода, од тога готово 25% у штитној жлезди. Јод је неопходан за њен правилан рад и такође је важан и за производњу тироксина. Веома се добро апсорбује – у људски организам се може примити готово целих 100%. Код недостатка јода повећава се штитна жлезда и ствара се оток.

 

Селен (Selenium)

Селен је антиоксиданс за организам који се брине о томе да људски организам расте, размножава се. Неопходан је за правилан рад јетре и штитне жлезде, али и за здраву кожу, косу и здрав вид. Недостатак селена најављује погоршање имунитета, могући настанак рака, срчаних обољења, такође проузрокује кожне проблеме, слабост у мишићима и умор.

   

Манган (Manganum)

Манган је изузетно важан за здрав раст и правилну структуру костију. Позитивно делује и на хрскавице и зубе. Учествује у обради холестерола, аминокиселина, угљених хидрата и неких витамина којима помаже да се боље апсорбују. Манган се налази нарочито у морским плодовима (остриге, ракови), што се тиче риба садрже га пастрмке, штуке и гргечи. Налази се такође у орасима, махунама, семенкама (семенке сунцокрета, лана, chia семенке), у интегралним производима као и у зеленом лиснатом поврћу.

 

Бакар (Cuprum)

Бакар помаже гвожђу да се апсорбује и одговоран је за стварање хемоглобина. Благотворно делује на нервни систем и има антиалергијско дејство јер смањује ниво хистамина. Бакар такође побољшава стварање пигмента и згрушавање крви. Јача крвне артерије, кости, тетиве и нерве. Када дође до његовог недостатка у организму повећава се ниво холестерола, појављује се умор, коса почне да опада и да се ломи.

 

Флуор (Fluorum)

Флуор је минерал у траговима који је потребан за стварање костију и зуба – зубне глеђи. Штити кости од остеопорозе и има позитиван утицај на кардиоваскуларни систем. Флуор утиче такође на раст мишића, спојеве везивног ткива, раст коже и косе. Главни извор флуора је питка вода, осим тога налази се и у млеку, рибама, месу, махунама и у неким врстама поврћа.

 

Хром (Chromium)

Хром се користи за смањење холестерола, код лечења шизофреније, биполарног поремећаја као и за лечење депресије. Такође се користи за побољшање продуктивности у спорту, за повећање енергије, спречавање губитка менталних функција које долазе са годинама.

 Прикажи мање

10 Items

по страни
Set Ascending Direction
Произвођач
 1. GymBeam (5)
 2. NOW Foods (5)
Укус
 1. без укуса (1)
Паковање (мл)
 1. 237 ml (1)
Таблете
 1. 60 табл. (1)
 2. 100 табл. (1)
 3. 120 табл. (1)
Color
 1. shadow (4)
 2. violet (3)
Капсуле
 1. 90 капс. (4)
 2. 100 капс. (1)
 3. 120 капс. (1)
 4. 60 капс. (1)
Текстура
 1. капсуле (7)
 2. таблете (2)
 3. течно (1)
Мешавина
 1. чист (9)
 2. мешавина (1)
Врста производа
Етикете производа
 1. Vegan (9)
Цена
Filtriraj po
Вегетаријански (9)
Вегански (9)
Без глутена (10)
Без лактозе (9)
Био (10)
Без ГМО (9)
Без вештачких заслађивача (5)
Без пластичног паковања (10)
Без аспартама (10)
 1. Бакар бисглицинат - GymBeam
  Бакар бисглицинат - GymBeam
  100%
  100 % (3)
  800,00din.
 2. Хром пиколинат - GymBeam
  Хром пиколинат - GymBeam
  92%
  92 % (65)
  Од 490,00din.
 3. Селен 200 мцг - NOW Foods
  Селен 200 мцг - NOW Foods
  100%
  100 % (5)
  800,00din.
 4. Селен - GymBeam
  Селен - GymBeam
  97%
  97 % (33)
  650,00din.
 5. Цинк Пиколинат 50 мг - NOW Foods
 6. Draslík - GymBeam
  Калијум - GymBeam
  95%
  95 % (32)
  700,00din.
 7. Екстракт јода из алге Келп - GymBeam
  Екстракт јода из алге Келп - GymBeam
  97%
  97 % (9)
  900,00din.
 8. Течно Гвожђе - NOW Foods
 9. Бор 3 мг - NOW Foods
  Out of stock
  Бор 3 мг - NOW Foods
  100%
  100 % (2)
 10. Калијум глуконат 99 мг - NOW Foods
  Out of stock
  Калијум глуконат 99 мг - NOW Foods
  100%
  100 % (1)

10 Items