Ostali vitamini

Ostali vitamini su neophodni za pravilan rad metabolizma, ali i za podršku imunološkog sistema. Nedostatak vitamina, dakle hipovitaminoza, može prouzrokovati ozbiljna oboljenja pa čak i smrt. Ni hipervitaminoza, prekomerna količina vitamina, nije blagotvorna za organizam, ali ovo stanje je prosto nemoguće postići.

Vitamine možemo podeliti u dve osnovne grupe, i to vitamine rastopljive u mastima – A, D, E, K - kod ovih vitamina može doći do gore spominjane hipervitaminoze jer nisu izlučivani urinom, i vitamine rastopljive u vodi – B, C. Kod ove grupe vitamina predoziranje je skoro nemoguće jer se iz organizma izlučuju veoma brzo.

 Прикажи више

Vitamini rastopljivi u vodi

 

Vitamin C

Vitamin C ili askorbinska kiselina verovatno je najpopularniji vitamin. Uzimanjem vitamina C kao prehrambenog dodatka orgamizam primi toliku količinu koja mu je potrebna, a ostatak izluči urinom.

Vitamin C deluje kao jak antioksidans koji smanjuje oksidacijski stres. Poboljšava imunološki sistem i štiti organizam od infekcijskih i virusnih oboljenja.

Vitamin C pomaže u apsorbciji gvožđa, smanjuje nivo holesterola i poboljšava stvaranje kolagena. Obezbeđuje obnovu desni, kostiju, zuba i krvnih žila. Sprečava starenje ćelija i celog organizma. Deluje protiv nastanka proširenih krvnih žila i hemoroida.

 

Vitamini kompleksa B

Ovde spadaju vitamini B1-17. Njihova je uloga jačanje imuniteta i smanjivanje stresa. Poboljšava pamćenje, olakšavaju fizičku aktivnost, ali takođe deluju kao prevencija od ekcema, akni i afti.

 

Simptomi nedostatka vitamina kompleksa B su umor, kožni problemi, probavne poteškoće i nesanica. Sve vitamine kompleksa B možemo naći u B-kompleksu koji sadrži takođe i inozitol, kolin i folnu kiselinu.

 

Vitamin B1

Takođe nazvan tiamin,iz ovog kompleksa vitamina otkriven je kao prvi. organizam je sposoban raditi odjednom sa samo 30 mg ovog vitamina, zbog toga je potrebno dopunjavati ga redovno. Međutim, što je unos ugljenih hidrata veći, to je više potrebno uzimati vitamin B1 jer menja ugljene hidrate u energiju. Njegov nedostatak može prouzrokovati oboljenje nervnog sistema koje se zove beri-beri.

 

B1 je jak antioksidans važan za pravilan rad srca. Poboljšava pamćenje, um i koncentraciju. Pomaže radu nervnog sistema, probave i poboljšava kvalitet sna.

 

Vitamin B2

Vitamin B2, poznat takođe i kao riboflavin, smatra se vitaminom rasta. Utiče na metabolizam energije i gvožđa, doprinosi održanju dobrog vida, poboljšava proizvodnju hormona štitne žlezde. Povećava produktivnost, doprinosi zdravoj koži, kosi i noktima. Pomaže kod lečenja problema usne duplje i deluje kao prevencija od katarakte.

 

Vitamin B3

Vitamin B3, takođe nazvan niacin ili nikotinska kiselina, najstabilniji je u kompleksu B vitamina. Poboljšava rast i izmenu materija, smanjuje holesterol i krvni pritisak. Primenjuje se takođe i u kozmetičkoj industriji jer održava zdravu kožu i pomaže kod lečenja akni. Vitamin D3 je od koristi i kod lečenja upala nerva i kod zarastanja rana.

 

Vitamin B6

Poznat je kao piridoksin, a njegova količina u organizmu utiče na uzimanje kontracepcije, pijenje alkohola i pušenje. Pomaže u zaštiti ćelija od genetske mutacije i učestvuje u metabolizmu aminokiselina.

 

Vitamin B6 pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, žučne kiseline, nukleinskih kiselina i antitela. Pojačava imunološki sistem, suzbija grčeve u mišićima, pomaže stvaranju i obnavljanju mišića. Takođe deluje i kao prevencija od bubrežnih kamenčića i reumatskih oboljenja. Pomaže ubrzavanje metabolizma.

 

Vitamin B9

 

Vitamin B9 ili folna kiselina, ima veliki značaj za trudnice čiji je plod u embrionalnom razvoju. Njegov nedostatak može izazvati čak i pobačaj ili prevremeni porođaj.

 

Vitamin B9 poboljšava psihičko zdravlje čoveka i stvaranje antisklerotskih materija. Deluje kao prevencija od infarkta srca i moždanog udara. Poboljšava stvaranje serotonina i noradrenalina, deluje kao prevencija od raka debelog creva, anusa, pluća i od infarkta srca. Vitamin B9 utiče i na bolji kvalitet kože i kose i poboljšava psihičko zdravlje čoveka.

 

Vitamin B12

Vitamin B12, takođe poznat i kao cijanokobalamin, bio je doduše od vitamina kompleksa B otkriven kao poslednji, ali je nezamenljiv u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Takođe pomaže pravilnom radu centralnog nervnog sistema, psihičkog zdravlja i utiče na stvaranje dopamina, noradrenalina i serotonina.

 

Vitamin B12 poboljšava pamćenje i koncentraciju, doprinosi probavi, deluje kao prevencija od Alchajmerove bolesti i multiple skleroze. Pomaže kod apsorbcije gvožđa i produkcije joda u štitnoj žlezdi.

 

Kod češće konzumacije alkohola potrebno je voditi računa o njegovoj dopuni jer alkohol pogoršava apsorbciju ovog vitamina.

 

Najpoznatiji vitamini rastopljivi u mastima

 

Vitamin D

Vitamin D, takođe poznat kao kalciferol, nalazi se samo u nekoliko namirnica, ali možete ga dobiti i boravkom na suncu iz UV zraka.

 

Vitamin D pomaže apsorbovanju kalcijuma i magnezijuma u kostima, čime doprinosi njihovoj čvrstoći. Pomaže neutralizovati toksična dejstva olova i teških metala, ali i vitamina A. Prevencija je od raka debelog creva, dojki i prostate. Takođe pomaže kod lečenja upale zglobova i deluje protiv osteoporoze.

 

Vitamin E

Vitamin E, poznat takođe kao tokoferol, prirodni je antioksidans koji je neophodan za zdravlje čoveka jer ojačava zidove krvnih nerava i ima blagotvoran uticaj na stabilnost crvenih krvnih zrnaca.

 

Vitamin E štiti ćelije od slobodnih radikala i sposoban je povećati odgovor antitela na cepanje. Pogodan je kao potporno lečenje oboljenja disajnih puteva, mišićnog sistema, zglobnog aparata, ali i kod oboljenja jetre ili kod neuroloških oboljenja i oboljenja kože.

 

Važno svojstvo vitamina E jeste to da pomaže normalnom radu srca i cirkulacije krvi, a istovremeno je odlična prevencija od nastanka hroničnih oboljenja (naprimer poremećaji imuniteta). Vitamin E smanjuje umor, blagotvorno utiče na plodnost i usporava procese starenja u ćelijama.

 

Nedostatak vitamina E uzrok je većeg rizika od fraktura kostiju, oštećenja mišića i pogoršanja imuniteta. Razlozi nedostatka vitamina E u ljudskom organizmu mogu biti razni genetski poremećaji, Kronova bolest, cistična fibroza ili neuhranjenost.

 

Kompleksni vitamini i multivitamini

Kompleksni vitamini ili multivitamini pomažu u ispunjavanju nutritivnih praznina koje su prouzrokovane nedovoljnim unosom vitamina iz ishrane ili kao posledica stresa ili prekomerne fizičke aktivnosti. Služe za održavanje ravnoteže u organizmu i za jačanje imuniteta. Prednost multivitamina jeste da sadrže potrebnu i preporučenu dnevnu dozu više vitamina istovremeno.

 

Kompleksni vitamini namenjeni su za oba pola, međutim, postoje i multivitamini namenjeni za oba ljudska pola koji će ih koristiti. Ova podela nastala je zbog toga što je metabolizam muškaraca i žena različit, njihovi organizmi ne obrađuju primljene sastojke na isti način, a važna je i činjenica da je ženama potrebna drugačija količina vitamina u poređenju sa muškarcima.

 

Vitamini za žene

Vitamini za žene dopunjavaju potreban nivo vitamina i minerala kod žena. Sadrže sve potrebne doze vitaminskih kompleksa koji su neophodni za ispravan rad organizma, za održavanje ili poboljšanje fizičkog izgleda, ubrzanje sagorevanja masti i istovremeno jačanje imuniteta. Vitaminski kompleksi koji su dizajnirani specijalno za žene i prilagođeni njihovim potrebama, najčešće sadrže vitamine i minerale poput vitamina B9, vitamina C, E, beta- karotena, vitamina D, K, magnezijuma, kalcijuma, cinka, gvožđa, joda i omega masnih kiselina.

 

Kod odabira pogodnih vitamina za žene potrebno je uzeti u obzir i to u kojem se stadijumu života žena upravo nalazi. Ženi u menopauzi potrebno je dopunjavati drugačije minerale nego trudnici kojoj se preporučuje korišćenje gore spomenutih vitamina i minerala,međutim ne bi trebala zaboraviti ni vitamin B6 i B12.

 

Vitamini za muškarce

Kompleksi za dopunu nutritivnih praznina i za održanje stabilnosti organizma postoje i za muškarce. Muškarci mnogo puta zapostave unos vitamina i minerala i zbog toga lakše obole od modernih bolesti. Za njih su potrebne drugačije količine vitamina i minerala nego za žene, a mnogo se puta fokusiraju na jačanje muške plodnosti ili na porast mišićne mase. Vitamini za muškarce najčešće sadrže sastojke poput B-kompleksa, vitamina A, vitamina C, E, D, magnezijuma, hroma, biotina, kolina, pantotenske kiseline, omega-3 masnih kiselina.

 Прикажи мање

8 Items

по страни
Set Ascending Direction
Произвођач
 1. NOW Foods (4)
 2. GymBeam (3)
 3. OstroVit (1)
Укус
 1. без укуса (1)
Паковање (мл)
 1. 500 мл (1)
Color
 1. shadow (5)
 2. violet (2)
Капсуле
 1. 60 капс. (3)
 2. 100 капс. (2)
 3. 120 капс. (2)
 4. 90 капс. (1)
Текстура
 1. капсуле (7)
 2. течно (1)
Мешавина
 1. мешавина (5)
 2. чист (3)
Врста производа
Етикете производа
 1. Vegan (5)
Цена
Filtriraj po
Вегетаријански (5)
Вегански (5)
Без глутена (8)
Без лактозе (6)
Био (8)
Без ГМО (7)
Без вештачких заслађивача (5)
Без пластичног паковања (8)
Без аспартама (8)
 1. Vitamin D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  Vitamin D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  99%
  99 % (48)
  1.650,00din.
 2. Витамин К2 - GymBeam
  Vitamin K2 - GymBeam
  100%
  100 % (10)
  1.150,00din.
 3. Витамин Д3+К1+К2 - GymBeam
  Vitamin D3+K1+K2 - GymBeam
  93%
  93 % (63)
  Од 900,00din.
 4. Витамин Б-2 100 мг - NOW Foods
 5. МК-7 Витамин К-2 100 мцг - NOW Foods
  MK-7 Vitamin K-2 100 mcg - NOW Foods
  20%
  20 % (1)
  2.700,00din.
 6. Витамин К-2 100 mcg - NOW Foods
  Out of stock
  Vitamin K-2 100 mcg - NOW Foods
  100%
  100 % (3)
 7. Коензими Б комплекса - NOW Foods
  Out of stock
 8. Течни Витамин Д3 + К2 - OstroVit
  Out of stock

8 Items