Протеини

Протеини су концентрисани извори протеина који вам могу помоћи да лако допуните овај есенцијални макронутриент. У зависности од физичке активности, свака особа треба да унесе око 1,2 до 2 г протеина по килограму телесне тежине. Протеини у праху су стога одличан начин да водите рачуна о свом дневном уносу протеина. Штавише, могу бити од велике користи у случају да нисте у могућности да унесете довољно протеина из разноврсне исхране. Протеини у праху су стога идеални као брза ужина након вежбања која ће помоћи у регенерацији, расту и јачању радних мишића. Можете користити протеин у праху да направите протеински милкшејк, или га такође можете додати у своје рецепте и направити сложена јела која ће обезбедити пристојну дозу протеина и добро вас заситити.

Зашто је протеин важан и шта може да уради?

 1. Убрзајте метаболизам – протеин има највећи термички ефекат од свих макронутријената. То значи да наше тело троши највећу количину енергије на сагоревање њега. То онда доводи до такозваног убрзања метаболизма.
 2. Олакшајте губитак тежине - протеини помажу у одржавању мишићне масе. Мишићи троше више енергије у поређењу са масним ткивом, што вам омогућава да ефикасније смршате.
 3. Побољшајте раст мишића – пошто је протеин основни градивни блок мишића, његов унос ће вам помоћи у изградњи додатне мишићне масе.
 4. Убрзајте регенерацију – тело је у стању да ефикасније поправи оштећена мишићна влакна захваљујући протеинима.
 5. Смањите глад и жељу за слатким – засићујућа способност протеина ће осигурати да нећете огладнити дуже време након што сте јели храну богату протеинима, а у међувремену, ваша жеља за слатким ће такође проћи.
 6. Подржите здравље костију – једна од способности протеина је способност одржавања здравих костију. Све наведено чини овај макронутријент заиста кључним, и то не само за људе који воде активан начин живота.

 

Од чега се праве протеини у праху?

Протеини у праху се обично праве од уобичајене хране која је богата протеинима. Најчешће је то млеко, од којег се прави популарни протеин сурутке. Стога, не морате да бринете о било каквим стероидима или забрањеним супстанцама. Специфичне намирнице које се користе за производњу протеина разликују се у зависности од врсте и коме су намењене. Међутим, генерално, најчешћи типови протеина у праху на које можете наићи су животињски и биљни.

Животињски протеини у праху

У овој категорији углавном доминирају популарни протеини у праху направљени од млека. Ове протеине обично можете пронаћи под именом "whey". Такође можете наићи на протеине у праху направљене од говедине или јаја (албумин од јаја). 

 1. Протеини сурутке у праху

Ови протеини су направљени од млека. За производњу 1 кг протеина у праху потребно је више од 100 л млека. Млеко затим пролази кроз процес пастеризације, након чега се сурутка одваја од казеина захваљујући додавању ензима. Сурутка се затим нежно даље обрађује док се не добије коначни прах протеина сурутке. Овај протеин је популаран због свог повољног спектра аминокиселина. У пракси то значи да садржи све кључне аминокиселине у веома ефикасном односу.

 

Које врсте протеина сурутке постоје?

 • Концентрат протеина сурутке (WPC)⁣ – најпопуларнија врста протеина у праху због његовог односа цене и перформанси. У просеку, садржи 70-80% протеина, који има прилично брзу стопу апсорпције.
 • Изолат протеина сурутке (WPI) – протеин у праху који се добија поступком филтрације из концентрата сурутке. Због тога је мало чистији и такође има већи садржај протеина. Конкретно, садржај протеина је обично 80% и више. Напротив, садржи мању количину шећера и масти. То га чини идеалним за захтевне спортисте који желе брзо апсорбујући протеински прах са највећим могућим садржајем протеина или особе које пате од интолеранције на лактозу.
 • Хидролизат протеина сурутке (WPH) – производи се поступком хидролизе из концентрата или изолата сурутке. Током ње, протеин се разграђује у краће пептиде, које тело може још брже да апсорбује. Крајњи резултат је савршено употребљив протеин у праху. На овим протеинима можете пронаћи и ознаку ДХ (степен хидролизе), која је повезана са процесом разградње. Што је већи број, то се више протеина разграђује. Степен хидролизе 32 (ДХ 32) је најчешћи. Штавише, ови протеини могу имати благо горак укус, што можда неће одговарати свима.

2. Мицеларни казеин

Мицеларни казеин се добија поступком филтрације из крављег млека. Обично садржи између 70% и 80% протеина, који се постепено апсорбује. Због чињенице да се спорије апсорбује, сврстава се међу ноћне протеине. Због тога је идеалан за спортисте који желе да одрже повећану производњу мишићних протеина чак и током ноћи.

3. Говеђи протеин у праху

Говеђи протеин у праху могу да користе и људи са нетолеранцијом на лактозу. Међутим, он је специфичан по томе што садржи углавном протеине везивног ткива. Стога је мање погодан за стимулисање раста мишића, али је прилично популаран међу људима који желе да унапреде здравље својих зглобова, косе, ноктију и коже.

4. Протеини у праху од јаја (албумин од јаја)

Протеин у праху од јаја се прави од јаја и обично садржи 60-80% висококвалитетних протеина. Поврх тога, има повољан спектар аминокиселина и релативно се споро апсорбује, што може бити предност у одређеним ситуацијама. Овај протеин је такође погодан за људе који имају проблем са интолеранцијом на лактозу.

5. Вишекомпонентни протеин

Вишекомпонентни протеин се састоји од више извора протеина, што резултира протеином у праху са укупним бољим својствима. Обично укључује комбинацију протеина брзог и спорог ослобађања. Ово је идеално ако желите да обезбедите постепено ослобађање током одређеног временског периода.

Протеини у праху на биљној бази

Протеини у праху на биљној бази се најчешће добијају из биљних извора који су богати протеинима, на пример, соје и других махунарки или семена конопље. То их чини одличном алтернативом за вегетаријанце и вегане. А пошто су ови извори природно без глутена и лактозе, погодни су и за људе који пате од проблема у варењу ових супстанци. Међутим, увек је важно прочитати листу састојака и уверити се да ће протеин одговарати вашим потребама. 

1. Протеин од соје у праху

Протеин од соје у праху највише је сличан квалитету протеина сурутке у праху због свог спектра аминокиселина. Прави се од пахуљица које се добијају од соје. Добијена мешавина тада садржи приближно 65-70% протеина. Процес почиње прављењем сојиног концентрата из којег се даљем прерадом добија сојин изолат. На крају, ово може имати више од 85% садржаја протеина.

2. Пиринчани протеин у праху

Протеин у праху од пиринча се прави од млевених зрна пиринча који су помешани са ензимима, који раде на одвајању протеина. У поређењу са протеинима сурутке у праху, овај тип има приметно нижу количину протеина, обично између 50 и 78%. Штавише, ни његов спектар аминокиселина није сјајан. Међутим, ово се може лако поправити, на пример комбиновањем са протеином у праху од грашка.

3. Протеин конопље у праху

Протеин конопље у праху се добија од пресованог и млевеног семена конопље. Добијени протеин у праху има приближно 50% садржаја протеина. Као и код свог претходника, такође нема најповољнији спектар аминокиселина. Још једном, ово се лако може поправити комбиновањем са протеином од грашка у праху или другим.

4. Протеин грашка у праху

Протеин грашка у праху је прилично добра алтернатива сурутки, јер садржи већу количину леуцина. Ова аминокиселина има највећи анаболички потенцијал. Да би се постигао још повољнији спектар аминокиселина, најбоље је комбиновати га, на пример, са пиринчаним протеином у праху. Протеин грашка у праху се издваја због високог садржаја влакана, што може бити идеално у случају да желите протеин који ће вас у већој мери заситити.

5. Вишекомпонентни протеин у праху

Вишекомпонентни протеини у праху су најбоља могућа опција од онога што природа нуди. То је зато што комбинују више извора протеина, чиме се смањује њихов недостатак у облику ограничавајућих (недовољно заступљених) амино киселина. На овај начин можете добити функционални протеин биљног порекла са идеалним саставом и повољнијим спектром аминокиселина.

Да ли желите да сазнате више о биљним изворима протеина? Онда свакако треба да прочитате наш чланак: Који су најбољи извори биљних протеина и зашто их укључити у своју исхрану?

Која је оптимална порција протеина?

Оптимална порција протеина ће варирати у зависности од многих фактора, као што су ваша грађа и састав тела, укупна потрошња енергије, физичка активност и слично. Генерално, можемо сматрати да је универзална порција од 20-40 г протеина оптимална. Ово је обично једна мерица протеина, која обично садржи око 30 г. У случају протеина на биљној бази, слободно додајте још неколико грама. То је зато што углавном имају мањи садржај протеина и теже се сваре.

Када и како користити протеин?

 • као део разних рецепата како би их обогатили протеинима
 • када припремате слатке десерте богате протеинима
 • као напитак после вежбања за подстицање регенерације и исхране оштећених мишићних влакана
 • као ужину у случају да вас глад затекне и немате времена за припрему хране
 • када вам је потребан лак начин да повећате унос протеина

 

За кога су погодни протеини у праху?

 • Људи који желе да повећају унос протеина.
 • Спортисти који желе да промовишу раст мишића.
 • Кувари који желе да обогате своја јела протеинима и креирају укусне фитнес рецепте.
 • Људи који желе да смршају и траже храну која ће их заситити и помоћи им да обуздају жељу за слатким.

 

Сви они који желе да диверзификују своју исхрану и обогате је новим укусима.

Да ли желите да сазнате више о протеинима и како да изаберете прави? Онда би требало да погледате наш чланак: Како одабрати прави протеин за губитак тежине или раст мишића?

Прикажи више

Ставке 1-30 of 73

Page
по страни
Set Ascending Direction
Категорија
Произвођач
 1. GymBeam (17)
 2. The Protein Works (9)
 3. Amix (5)
 4. Optimum Nutrition (5)
 5. VanaVita (5)
 6. Mars (3)
 7. Reflex Nutrition (3)
 8. Applied Nutrition (3)
 9. GYMQUEEN (3)
 10. BSN (2)
 11. ActivLab (2)
 12. Bodylab24 (2)
 13. Megabol (2)
 14. PVL (2)
 15. Go On Nutrition (1)
 16. Amazing Grass (1)
 17. Nutrend (1)
 18. Ghost (1)
 19. Goldfield (1)
 20. Stacker2 (1)
 21. BeastPink (1)
 22. Diet Food (1)
 23. MuscleTech (1)
 24. Mammut Nutrition (1)
Укус
 1. чоколада (34)
 2. ванила (29)
 3. јагода (23)
 4. без укуса (17)
 5. кекс и крем (14)
 6. банана (12)
 7. ванила - сладолед (8)
 8. ванила крем (6)
 9. chocolate silk (6)
 10. јагода - крем (5)
 11. банана милкшејк (4)
 12. слана карамела (4)
 13. чоколадни милкшејк (4)
 14. шумско воће (4)
 15. чоколада-лешник (4)
 16. бела чоколада - кокос (3)
 17. чоколада - кокос (3)
 18. бела чоколада - малина (3)
 19. јагода - милкшејк (3)
 20. малина - јогурт (2)
 21. чоколада кикирики (2)
 22. пистаћи (2)
 23. банана крем (2)
 24. ванила - карамела (2)
 25. јагода и крем (2)
 26. трострука чоколада (2)
 27. mars (2)
 28. глатка банана (2)
 29. salted caramel bandit (2)
 30. чоколадни десерт (2)
 31. chocolate biscuit (2)
 32. млечна чоколада (2)
 33. salted caramel (2)
 34. latte macchiato (2)
 35. карамела (2)
 36. француски ванила крем (2)
 37. чоколада-путер од кикирикија (2)
 38. кокос (2)
 39. caramel toffee fudge (1)
 40. чоколада мента brownie (1)
 41. cheeky чоколадни кокос (1)
 42. butterscotch ripple (1)
 43. белгијски чоко моко (1)
 44. cereal milk (1)
 45. дивља малина (1)
 46. јагода малина (1)
 47. јогурт вишња (1)
 48. Шумско воће (1)
 49. чоколада & вобичасто воће (1)
 50. white chocolate peanut (1)
 51. чоколада - карамела (1)
 52. лубеница (1)
 53. карамел макијато (1)
 54. какао & карамела (1)
 55. колачић (1)
 56. choco honeycomb (1)
 57. blueberry yoghurt (1)
 58. strawberry splash (1)
 59. Strawberry Cheesecake Chocolate Chip (1)
 60. pistachio ice cream (1)
 61. банана-јагода (1)
 62. cinnamon rice pudding (1)
 63. butter biscuit (1)
 64. чоко бомбони (1)
 65. ванила - лимета (1)
 66. choco bueno (1)
 67. caffe latte (1)
 68. чоколадно тесто од кикирикија (1)
 69. chocolate orange swirl (1)
 70. чоколадни кекс од кикирикија (1)
 71. чоколадни карамел бисквит (1)
 72. fudge од ваниле (1)
 73. ванила - стевија (1)
 74. чоколадни фаџ брауни (1)
 75. чоколада - вишња (1)
 76. маракуја и манго (1)
 77. екстремна млечна чоколада (1)
 78. малина (1)
 79. путер од кикирикија - чоколада (1)
 80. peanut butter cereal milk (1)
 81. путер од кикирикија (1)
 82. ледени чај од брескве (1)
 83. оригинал (1)
 84. укусна јагода (1)
 85. природно (1)
 86. микс бобица (1)
 87. millionaire's shortbread (1)
 88. бела чоколада (1)
 89. зелена јабука (1)
 90. лешник чоколада (1)
 91. лимун - лимета (1)
 92. богата чоколада (1)
 93. snickerdoodle (1)
 94. лимун - чизкејк (1)
 95. ексклузивна чоколада (1)
 96. ванила - кокос (1)
 97. ванила - чизкејк (1)
 98. чоколада - мента (1)
 99. ванила махуна (1)
 100. ванила - вишња (1)
 101. чоколада стевија (1)
 102. тирамису (1)
 103. двоструко богата чоколада (1)
 104. јагода - чоколада (1)
 105. јагода - стевија (1)
 106. coffee ice cream (1)
 107. јагода - банана (1)
 108. кремаста ванила (1)
 109. дупли комадићи чоколаде (1)
 110. дупла чоколада (1)
 111. fruity cereal milk (1)
Паковање (г)
 1. 1000 г (27)
 2. 2000 г (13)
 3. 500 г (11)
 4. 2200 г (4)
 5. 600 г (4)
 6. 1810 г (3)
 7. 1800 г (3)
 8. 875 г (3)
 9. 2500 г (3)
 10. 2270 г (3)
 11. 910 г (2)
 12. 750 г (2)
 13. 918 g (1)
 14. 2400 g (1)
 15. 400 x 30g (1)
 16. 908 г (1)
 17. 900 г (1)
 18. 680 г (1)
 19. 400 г (1)
 20. 4540 г (1)
 21. 450 г (1)
 22. 420 г (1)
 23. 1200 г (1)
 24. 360 г (1)
 25. 3000 г (1)
 26. 30 г (1)
 27. 2300 г (1)
 28. 2250 г (1)
 29. 1600 г (1)
 30. 1590 г (1)
 31. 896 g (1)
Таблете
 1. 60 табл. (1)
Текстура
 1. у праху (71)
 2. капсуле (1)
 3. прехрамбених производа (1)
Мешавина
 1. мешавина (55)
 2. чист (18)
Метода обраде
 1. другачија обрада (32)
 2. концентрат (14)
 3. изолат (8)
 4. хидролизат (6)
Извор протеина
 1. сирутка (33)
 2. вишекомпонентни (15)
 3. казеин (4)
 4. говеђи (2)
 5. конопљино семе (2)
 6. грашак (2)
 7. рижа (2)
 8. јаја (1)
 9. соја (1)
Етикете производа
 1. Vegan (18)
 2. BIO (7)
 3. CZ GREAT DEAL (1)
 4. UA / RU GREAT DEAL (1)
Цена
Filtriraj po
Вегетаријански (59)
Вегански (18)
Без глутена (48)
Без лактозе (21)
Био (7)
Без ГМО (46)
Без вештачких заслађивача (15)
Без пластичног паковања (73)
Без аспартама (69)
 1. Protein 100% Whey Gold Standard - Optimum Nutrition
  Protein 100% Whey Gold Standard - Optimum Nutrition
  92%
  92 % (665)
  2.400,00din.
 2. Протеин Platinum Hydrowhey 1590 г - Optimum Nutrition
  Протеин Platinum Hydrowhey 1590 г - Optimum Nutrition
  94%
  94 % (19)
  9.690,00din.
 3. Protein True Whey - GymBeam
  Protein True Whey - GymBeam
  91%
  91 % (1932)
  2.300,00din.
 4. Протеин Anabolic Whey - GymBeam
  Протеин Anabolic Whey - GymBeam
  93%
  93 % (290)
  1.700,00din.
 5. HydroFue Протеин – GymBeam
  HydroFue Протеин – GymBeam
  91%
  91 % (24)
  5.890,00din.
 6. Clear Whey IsoFue - GymBeam
  Clear Whey IsoFue – GymBeam
  80%
  80 % (10)
  3.690,00din.
 7. Протеин Yum Yum Whey 1000 г - BeastPink
  Протеин Yum Yum Whey 1000 г - BeastPink
  93%
  93 % (531)
  2.800,00din.
 8. Протеин Syntha 6 2300 г - BSN
  Протеин Syntha 6 2300 г - BSN
  94%
  94 % (76)
  8.290,00din.
 9. Twix Hi Whey Протеински прах - Mars
  Twix Hi Whey Протеински прах - Mars
  90%
  90 % (7)
  3.490,00din.
 10. Whey Protein - Bodylab24
  Whey Protein - Bodylab24
  89%
  89 % (53)
  3.590,00din.
 11. 100% Casein Optimum Nutrition
  100% Casein - Optimum Nutrition
  91%
  91 % (25)
  6.090,00din.
 12. Protein Just Whey - GymBeam
  Protein Just Whey - GymBeam
  94%
  94 % (1003)
  3.190,00din.
 13. Hovädzí proteín Anabolic Monster Beef - Amix
  Говеђи протеин Anabolic Monster Beef - Amix
  85%
  85 % (85)
  3.990,00din.
 14. БИО протеинска суперхрана - Amazing Grass
  БИО протеинска суперхрана - Amazing Grass
  84%
  84 % (6)
  3.990,00din.
 15. Mars Hi Protein Whey Powder - Mars
  Mars Hi Protein Whey Powder - Mars
  95%
  95 % (11)
  3.490,00din.
 16. Protein Soy Isolate 1000 г - GymBeam
  Protein Soy Isolate 1000 g - GymBeam
  86%
  86 % (247)
  1.700,00din.
 17. Vegan Protein Extreme - The Protein Works
  Вегански Протеин Extreme - The Protein Works
  85%
  85 % (56)
  1.800,00din.
 18. Diet Vegan Protein - The Protein Works
  Дијетални Вегански Протеин - The Protein Works
  86%
  86 % (51)
  1.450,00din.
 19. Uzorak Just Whey - GymBeam
  Узорак Just Whey - GymBeam
  97%
  97 % (29)
  140,00din.
 20. Органски Whey Protein 500 г - Diet Food
  Органски Whey Protein 500 г - Diet Food
  100%
  100 % (2)
  3.390,00din.
 21. Протеин Slim Line Diet 400 г - Megabol
  Протеин Slim Line Diet 400 г - Megabol
  70%
  70 % (36)
  1.350,00din.
 22. Anabolick Masster 2200g Amix
  Anabolic Masster 2200 г - Amix
  85%
  85 % (24)
  6.290,00din.
 23. Протеин Instant Whey Pro - Reflex Nutrition
 24. Vegan Wondershake - The Protein Works
  Vegan Wondershake - The Protein Works
  96%
  96 % (19)
  3.790,00din.
 25. 100 % протеин сурутке - Stacker2
  100 % протеин сурутке - Stacker2
  100%
  100 % (1)
  5.890,00din.
 26. БИО Протеин од конопље - VanaVita
  БИО Протеин од конопље - VanaVita
  93%
  93 % (3)
  2.150,00din.
 27. Протеин Mutant ISO Surge - PVL
  Протеин Mutant ISO Surge - PVL
  80%
  80 % (2)
  11.790,00din.
 28. Whey Protein - Mammut Nutrition
  Whey Protein – Mammut Nutrition
  73%
  73 % (3)
  4.790,00din.
 29. Протеин конопље - GymBeam
  Протеин конопље - GymBeam
  90%
  90 % (38)
  2.900,00din.
 30. Протеин ISO-XP - Applied Nutrition
  Протеин ISO-XP - Applied Nutrition
  100%
  100 % (7)
  4.790,00din.

Ставке 1-30 of 73