Глутамин

Глутамин је неесенцијална аминокиселина коју људско тело може створити само. Осим тога што помаже регенерисати и градити мишићну масу, познат је и захваљујући благотворном деловању на имунолошки систем. Због тога што глутамин чини чак 60% аминокиселина у мишићним ћелијама, препоручује се узимати га уз редовне и високоинтензивне спортске тренинге. Исотовремено је идеалан прехрамбени додатак код редуковања телесне тежине.

 Прикажи више

Извори глутамина

Као аминокиселина, глутамин је саставни део намирница богатих беланчевинама. Налази се у месу, млечним производима, јајима, махунаркама, белом пиринчу или тофу. Честа је примеса прехрамбених додатака за спортисте, нарочито због његовог антикатаболичког деловања. Спречава распад мишићних влакана и побољшава рад мишићних ћелија.

     

Зашто је глутамин неопходан за организам?

Глутамин је аминокиселина с највећим уделом у људском телу. Налази се у мишићима, мозгу, крви, јетри и у плућима. И упркос томе да је наше тело способно само га створити, у неким је ситуацијама неопходно је допунити количину глутамина у облику суплемената.

 

Повећати унос глутамина требали би нарочито они који конзумирају мало меса и млечних производа, а важну улогу има и у исхрани спортиста. Иако глутамин директно не доприноси повећању мишићне масе, побринуће се о регенерацији мишића после напорног тренинга или за време стресног периода, што води до брже регенерације и стога и до побољшања изградње мишићне масе. Његова улога темељи се у нормализацији хормона за раст, помаже у процесу обрађивања глукозе после тренинга и у процесу хидратације мишића, такође у сузбијању количине млечне киселине у мишићима чиме ублажава упалу мишића.
     

Глутамин је погодан прехрамбени додатак код интензивних тренинга и због тога што ојачава имунитет. Напорним вежбањем долази до дефицита глутамина чега је последица погоршана функција белих крвних зрнаца што води то слабљења имунитета. Можете га узимати посебно или као саставни део Вашег омиљеног протеина.

 

Глутамин и његова примена:

Препоручено дозирање глутамина отприлике јесте 5 грама 3 до 4 пута дневно.

 

Предности глутамина

 • штити и регенерише мишићна влакна
 • помаже стварање хормона за раст, а тиме побољшава рад мишићних ћелија
 • ствара антикатаболичко стање, дакле спречава губитак мишићне масе
 • побољшава азотову равнотежу
 • регулише стварање гликогена у јетри
 • ублажава бол у мишићима
 • помаже обрадити глукозу после тренинга
 • побољшава имунолошки систем и изврсна је превенција од обољења

 

Како се одвија стварање глутамина у организму?

Глутамин је најбројнија слободна аминокиселина у телу. Производи се у мишићима, а посредством крви дистрибуира се у органе. Потребан је елемент за производњу беланчевина и глукозе у телу. Када сте у стресу глутамин помаже имунолошком систему и побољшава рад црева. Но међутим, ако организам под утицајем стреса користи више глутамина него сами мишићи може доћи до губитка мишићне масе. Овај процес одвија се код људи који пате од AIDS-а.

    

Друга уптореба глутамина

Глутамин у облику прехрамбеног додатка употребљава се и у медицини. Прикладно је средство за елиминацију нуспојава код лечења рака, код болова нерава, мишића, зглобова и пробавног тракта који су узроковани обољењем. Погодан је као прехрамбени додатак после трансплантације коштане сржи. Људи који пате од обољења AIDS узимају глутамин како би спречили губитак телесне тежине и мишићне масе. Позитиван ефекат глутамина био је забележен и код лечења депресије, нагле промене расположења, раздражености, анксиозности или несанице.

 Прикажи мање

5 Items

по страни
Set Ascending Direction
Произвођач
 1. GymBeam (3)
 2. Applied Nutrition (1)
 3. The Protein Works (1)
Укус
 1. без укуса (3)
 2. зелена јабука (1)
 3. лимун - лимета (1)
 4. berry blitz (1)
Паковање (г)
 1. 500 г (4)
 2. 250 г (3)
 3. 1000 г (2)
Таблете
 1. 300 табл (1)
Color
 1. shadow (4)
 2. ivory (1)
 3. violet (1)
Текстура
 1. у праху (4)
 2. таблете (1)
Мешавина
 1. чист (4)
 2. мешавина (1)
Врста производа
Етикете производа
 1. Vegan (4)
Цена
Filtriraj po
Вегетаријански (5)
Вегански (4)
Без глутена (4)
Без лактозе (5)
Био (5)
Без ГМО (4)
Без вештачких заслађивача (4)
Без пластичног паковања (5)
Без аспартама (5)
 1. L-glutamin - GymBeam
  L-glutamin - GymBeam
  96%
  96 % (188)
  Од 900,00din.
 2. Л-Глутамин TABS 300 таб - GymBeam
  L-Glutamin TABS - GymBeam
  95%
  95 % (33)
  1.750,00din.
 3. Глутамински пептиди - GymBeam
  Глутамински пептиди - GymBeam
  52%
  52 % (27)
  1.750,00din.
 4. L-Glutamine Powder - Applied Nutrition
  L-Glutamine Powder - Applied Nutrition
  0%
  0% (0)
  Од 1.550,00din.
 5. Glutamine - The Protein Works
  Глутамин - The Protein Works
  98%
  98 % (13)
  Од 1.450,00din.

5 Items