Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Глутамин

Глутамин

Глутамин

Глутамин је неесенцијална аминокиселина коју људско тело може створити само. Осим тога што помаже регенерисати и градити мишићну масу, познат је и захваљујући благотворном деловању на имунолошки систем. Због тога што глутамин чини чак 60% аминокиселина у мишићним ћелијама, препоручује се узимати га уз редовне и високоинтензивне спортске тренинге. Исотовремено је идеалан прехрамбени додатак код редуковања телесне тежине.

Погледајте још

Извори глутамина

Као аминокиселина, глутамин је саставни део намирница богатих беланчевинама. Налази се у месу, млечним производима, јајима, махунаркама, белом пиринчу или тофу. Честа је примеса прехрамбених додатака за спортисте, нарочито због његовог антикатаболичког деловања. Спречава распад мишићних влакана и побољшава рад мишићних ћелија.

     

Зашто је глутамин неопходан за организам?

Глутамин је аминокиселина с највећим уделом у људском телу. Налази се у мишићима, мозгу, крви, јетри и у плућима. И упркос томе да је наше тело способно само га створити, у неким је ситуацијама неопходно је допунити количину глутамина у облику суплемената.

 

Повећати унос глутамина требали би нарочито они који конзумирају мало меса и млечних производа, а важну улогу има и у исхрани спортиста. Иако глутамин директно не доприноси повећању мишићне масе, побринуће се о регенерацији мишића после напорног тренинга или за време стресног периода, што води до брже регенерације и стога и до побољшања изградње мишићне масе. Његова улога темељи се у нормализацији хормона за раст, помаже у процесу обрађивања глукозе после тренинга и у процесу хидратације мишића, такође у сузбијању количине млечне киселине у мишићима чиме ублажава упалу мишића.
     

Глутамин је погодан прехрамбени додатак код интензивних тренинга и због тога што ојачава имунитет. Напорним вежбањем долази до дефицита глутамина чега је последица погоршана функција белих крвних зрнаца што води то слабљења имунитета. Можете га узимати посебно или као саставни део Вашег омиљеног протеина.

 

Глутамин и његова примена:

Препоручено дозирање глутамина отприлике јесте 5 грама 3 до 4 пута дневно.

 

Предности глутамина

 • штити и регенерише мишићна влакна
 • помаже стварање хормона за раст, а тиме побољшава рад мишићних ћелија
 • ствара антикатаболичко стање, дакле спречава губитак мишићне масе
 • побољшава азотову равнотежу
 • регулише стварање гликогена у јетри
 • ублажава бол у мишићима
 • помаже обрадити глукозу после тренинга
 • побољшава имунолошки систем и изврсна је превенција од обољења

 

Како се одвија стварање глутамина у организму?

Глутамин је најбројнија слободна аминокиселина у телу. Производи се у мишићима, а посредством крви дистрибуира се у органе. Потребан је елемент за производњу беланчевина и глукозе у телу. Када сте у стресу глутамин помаже имунолошком систему и побољшава рад црева. Но међутим, ако организам под утицајем стреса користи више глутамина него сами мишићи може доћи до губитка мишићне масе. Овај процес одвија се код људи који пате од AIDS-а.

    

Друга уптореба глутамина

Глутамин у облику прехрамбеног додатка употребљава се и у медицини. Прикладно је средство за елиминацију нуспојава код лечења рака, код болова нерава, мишића, зглобова и пробавног тракта који су узроковани обољењем. Погодан је као прехрамбени додатак после трансплантације коштане сржи. Људи који пате од обољења AIDS узимају глутамин како би спречили губитак телесне тежине и мишићне масе. Позитиван ефекат глутамина био је забележен и код лечења депресије, нагле промене расположења, раздражености, анксиозности или несанице.

Сакрити опис
Shopping Options
Категорија
Произвођач
Таблете
Паковање (г)
Укус
Текстура
Мешавина
Етикете производа
Цена
Цена од - до
Filtriraj po
  • Вегетаријански (7)
  • Вегански (4)
  • Без глутена (7)
  • Без лактозе (8)
  • Био (9)
  • Без ГМО (7)
  • Без аспартама (9)
 1. Glutamine Drink – Bodylab24
  Процена:
  0% (0)
  Посебна цена 2.120,00 din.
 2. L-Glutamine Powder - Applied Nutrition
  Процена:
  0% (0)
  Посебна цена 1.510,00 din.
 3. Глутамин - The Protein Works
  Процена:
  100% (6)
  Посебна цена 1.400,00 din.
 4. Glutamine powder - Optimum Nutrition
  Процена:
  100% (1)
  Посебна цена 5.700,00 din.
 5. Glutamine Powder - Universal Nutrition
  Процена:
  0% (0)
  Посебна цена 2.525,00 din.
 6. Л-Глутамин TABS 300 таб - GymBeam
  Процена:
  97% (25)
  Посебна цена 1.900,00 din.
 7. Глутамин DNA 309 г - BSN
  Процена:
  100% (5)
  Посебна цена 1.790,00 din.
 8. Л-Глутамин - GymBeam
  Процена:
  96% (120)
  Посебна цена 880,00 din.
 9. BEST GLUTAMINE™ - BPI Sports
  Процена:
  100% (1)
  Out of stock

9 Items

Нисте пронашли оно што тражите? Контактирајте нас.