Печурке

Печурке је категорија производа која обухвата углавном екстракте из такозваних лековитих гљива. Оне се сврставају међу функционалне намирнице, јер су способне да позитивно утичу на биолошке процесе у телу. Ово је углавном због њиховог садржаја антиоксиданата, полисахарида и других биоактивних једињења. Стога, ако не волите да директно конзумирате печурке, лако можете имати користи од њихових ефеката захваљујући додацима исхрани. Оне обично садрже већу концентрацију корисних супстанци, јер су лишене воде и других компоненти. У питању су дијететски суплементи најчешће у облику таблета, капсула или праха који се могу додати у храну или пиће.

 Прикажи више

Најпопуларније лековите гљиве:

Reishi

Reishi, често називана „печурком бесмртности“, позната је и под именом lingzhi. Поред воде, протеина, угљених хидрата и масти, садржи низ биоактивних једињења, укључујући терпеноиде, стероиде, феноле и нуклеотиде. То је чини популарним међу људима који траже начин да стабилизују ниво шећера у крви или подрже укупну отпорност тела. Препоручује се узимање приближно 5,2 г екстракта reishi печурке дневно.

      

Shiitake

Shiitake, такође названа црна печурка, истиче се углавном високим садржајем влакана. Међутим, садржи и терпеноиде, стероле и липиде, који се могу похвалити многим корисним ефектима. Због тога је популаран избор за оне који желе да подрже правилно функционисање свог имуног система, оптимизују ниво холестерола у крви или смање умор и исцрпљеност. Не постоје опште препоруке за узимање екстракта шитаке печурке. Неки извори наводе унос од 1000-2000 мг дневно.

     

Chaga

Chaga је паразитска гљива позната и као clinker polypore. Садржи полифеноле, тритерпеноиде и полисахариде, али се може похвалити и приличном количином антиоксиданата који благотворно делују на наш организам. Штавише, често се повезује са благотворним ефектима на ниво холестерола у крви и здравље срца, али је подједнако популаран и код људи који желе да подрже свој имунитет. Међутим, оптимална количина за унос Chaga печурке још није утврђена. Стога је идеално да се увек придржавате препорука произвођача у вези са овим дијететским суплементом.

      

Lion's mane

Lion's mane печурка која иде и под именом печурка са главом мајмуна. Популарна је првенствено због садржаја бета-глукан полисахарида, који се могу похвалити низом благотворних ефеката на људски организам. Ова гљива садржи и друга корисна једињења као што су еринацини и хериценони, који су популарни због могућих неуропротективних ефеката. Поред тога, садржи читав низ антиоксиданата. Међутим, ова гљива је углавном повезана са утицајем на когнитивне функције, као што су памћење или пажња. Стога се сврстава међу ноотропике и користи се као популарна замена за кафу. Међутим, подједнако је траже и људи који имају проблеме са менталним здрављем, здрављем срца или дигестивног тракта. Lion's mane заправо нема препоручену дневну количину, али постоји студија која је истраживала количину од 3000 мг, што је једнако 96% екстракта ове печурке. Ово се показало ефикасним.

       

Cordyceps

Cordyceps је такође познат као гљива гусеница. Садржи нуклеозиде, полисахариде, стероле, протеине, аминокиселине, а такође и полипептиде. Од осталих биоактивних једињења, укључује кордицепин, ергостерол, манитол и аденозин. Захваљујући томе, може се похвалити бројним благотворним ефектима на људски организам. Посебно је популарна међу људима који желе да промовишу здравље срца, физичко благостање, имунитет или побољшају перформансе. На исти начин, људи је користе као алтернативу аналгетицима. Оптимална количина за сервирање кордицепса није утврђена. Уз то, неколико студија је често радило са количином између 1000-3000 мг дневно.

       

Maitake

Maitake је полипора печурка, коју можда познајете и под именом кокош из шуме. Има висок садржај воде и такође укључује биоактивне бета-глукане и аминокиселине. Као и неке од поменутих гљива, сврстава се међу адаптогене, па је људи користе да подрже своју укупну отпорност на стрес и спољне факторе. Слично, користе га људи који желе да оптимизују ниво шећера и холестерола у крви или они који желе да смање умор. Препоручена количина за сервирање ове печурке још није јасно утврђена. Међутим, према неким изворима, одрасли обично узимају између 1-1,5 г концентрованог екстракта дневно.

       

Turkey tail

Turkey tail је печурка позната и под својим биноминалним именом Coriolus versicolor. Има аминокиселине као што су леуцин, изолеуцин, метионин, тирозин, глутамин и аспарагин. Међутим, садржи и антиоксиданте као што су феноли и флавоноиди. То му омогућава да утиче на заштиту ћелија од оксидативног стреса и подржава имунитет. Штавише, садржи полисахариде који функционишу као пребиотици, због чега утиче и на здравље дигестивног тракта. Гљива Turkey tail нема утврђену препоручену дневну количину. Због тога је најбоље следити упутства произвођача.

       

Буковача

Буковача је веома популарна и уобичајена јестива печурка позната и под именом hiratake. Садржи биоактивна једињења као што су полисахариди, пептиди, протеини, терпеноиди, естри масних киселина и полифеноли. Штавише, садржи и корисне антиоксиданте. Ова гљива се најчешће повезује са благотворним дејством на ниво „лошег“ холестерола и оксидативног стреса, али је одлична и за јачање имуног система. Осим тога, људи посежу и за њом како би смањили умор и исцрпљеност. Ипак, оптимална дневна количина ове гљиве није јасно утврђена. Уколико се одлучите да је уврстите у исхрану у виду дијететских суплемената, увек се придржавајте препорука произвођача које се налазе на паковању. На крају, али не и најмање важно, ова гљива ће послужити као диван састојак за припрему разних укусних рецепата.

       

Snow fungus

Snow fungus, позната и као бела желе печурка, популарна је због занимљивог садржаја полисахарида, протеина, влакана, витамина, антиоксиданата и минерала који играју виталну улогу у људском телу. Наравно, не би била на овој листи да не садржи нека биоактивна једињења. Захваљујући њима, може допринети смањењу оксидативног стреса. Такође је повезана са неуропротективним и анти-аге ефектима. Слично томе, то је избор за људе који желе да подрже своје когнитивне функције. Није јасно утврђено колико екстракта ове гљиве треба да узимате дневно. Због тога се увек придржавајте препорука произвођача, које се налазе на паковању.

       

Додаци исхрани који садрже екстракте ових и других печурака се стога могу сматрати одличним начином да свом телу обезбедите хранљиве материје. Ово може помоћи да се подржи правилно функционисање свих виталних процеса, као и опште здравље и виталност. Можете бирати између таблета, капсула или у праху. Након тога, на вама је да ли ћете се одлучити за суплементе који садрже екстракт само једне гљиве или посегнути за комплексним решењем са више екстраката из различитих печурака.

      

Ако желите да сазнате више о ефектима лековитих печурака, свакако би требало да погледате наш чланак: Какви су ефекти Reishi печурке, буковаче и других лековитих гљива?

 Прикажи мање

5 Items

по страни
Set Ascending Direction
Произвођач
 1. GymBeam (3)
 2. VanaVita (1)
 3. NOW Foods (1)
Паковање (г)
 1. 100 г (1)
Color
 1. shadow (5)
 2. violet (2)
Капсуле
 1. 90 капс. (3)
 2. 100 капс. (1)
Текстура
 1. капсуле (4)
 2. у праху (1)
Мешавина
 1. чист (4)
 2. мешавина (1)
Врста производа
Етикете производа
 1. Vegan (4)
 2. BIO (2)
Цена
Filtriraj po
Вегетаријански (4)
Вегански (4)
Без глутена (5)
Без лактозе (5)
Био (2)
Без ГМО (5)
Без вештачких заслађивача (4)
Без пластичног паковања (1)
Без аспартама (4)
 1. Hericium (Lion's Mane) extract
 - GymBeam
  Hericium (Lion‘s Mane) - GymBeam
  80%
  80 % (9)
  1.300,00din.
 2. БИО Комплекс Гљива - VanaVita
  БИО Комплекс Гљива - VanaVita
  100%
  100 % (7)
  1.850,00din.
 3. Кордицепс - GymBeam
  Кордицепс - GymBeam
  92%
  92 % (12)
  1.350,00din.
 4. Реиши Печурке 270 мг - NOW Foods
  Реиши Печурке 270 мг - NOW Foods
  100%
  100 % (1)
  1.350,00din.
 5. Bio Reishi - GymBeam
  БИО Reishi прах - GymBeam
  100%
  100 % (2)
  1.250,00din.

5 Items