Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Гејнери и угљени хидрати

Гејнери и угљени хидрати

Гејнери и угљени хидрати

Гејнери и угљени хидрати помажу постићи жељену телесну масу, допуњавају гликогенске залихе у мишићима, побољшавају продуктивност и истрајност те пораст снаге и мишићне масе.

 

Гејнери су угљено хидратна средства која помажу стећи исправну телесну тежину код спортиста али и код уобичајених људи. Гејнер ће допунити дневни унос угљених хидрата, а телу ће такође додати потребну дозу беланчевина. Главна улога гејнера је додати мишићима гликогенске залихе чија улога је побољшати продуктивност и истрајност оптерећиваног организма. Код активних спортиста је гејнер веома популаран нарочито захваљујући његовим уравнотеженим хранљивим вредностима које су способне надокнадити један оброк дневно. Друга предност осим повећања енергије је добијање снаге и побољшање продуктивности, а то ефикасно делује на пораст мишићне масе.

Погледајте још

Угљени хидрати се деле на 2 врсте – спори угљени хидрати и брзи угљени хидрати. Спори угљени хидрати су угљени хидратни додаци и суплементи који у мишиће додају гликогенске залихе. И упркос томе да је апсорбовање спорије, може ефикасно пружити енергију и на тај начин побољшати пораст мишићне масе. Међу њих спада на пример малтодекстрин или xylit.. Брзи угљени хидрати су угљено хидратни суплементи и додаци који се апсорбују брзо. Популарни су нарочито код активних спортиста који имају проблем с изградњом мишићне масе. Међу брзе угљене хидрате спада на пример декстроза.

 

Како исправно одабрати гејнер?

Код одабира гејнера потребно је узети у обзир Вашу телесну тежину, а и то колики пораст мишићне масе желите постићи. Најидеалније је гејнере узимати после тренинга, за ужину, но међутим никад их не бисте требали узимати увече или пре спавања. Предност је такође да их можете комбиновати с креатином, протеином, анаболизантом, аминокиселинама или исхраном за зглобове. Са сагоревачима масти гејнере не комбинујте ни у каквом случају. Гејнер је, како смо већ спомињали, прехрамбени додатак који служи за пораст мишићне масе и телесне тежине у целокупности.

 

Код одабира гејнера је важно узети у обзир колики дневни унос калорија у целокупности желите постићи. У случају да требате допунити више беланчевина, одаберите гејнер с мањим уделом угљених хидрата. Супротно, ако имате с дебљањем проблема, одаберите гејнер с нижим уделом беланчевина (протеина).

 

Ефекти гејнера:

 • побољшавају изградњу снаге
 • нуде довољан енергетски унос за пораст мишићног ткива
 • активно допуњавају залихе гликогена у мишићима
 • помажу регенерацији после напорног тренинга
 • смањују стварање масног ткива

 

Одабир гејнера према уделу беланчевина

Гејнери до 10% су гејнери са садржајем до 10% беланчевина. Осим беланчевина наћи ћете у њима такође велику количину угљених хидрата, минерале и витамине. Изврсно допуњавају залихе гликогена које су се код напорног тренинга истрошиле из мишића. Ова врста гејнера се препоручује нарочито спортистима који желе постићи пораст телесне тежине.

 

Гејнери 11 - 30% садрже од 11 до 30% беланчевина. Остатак чине минерали, витамини, сложени и једноставни угљени хидрати. Гејнер с овим уделом беланчевина је погодан за људе који немају проблема с добијањем телесне тежине, али истовремено немају тако брз метаболизам. Ваше ће тело добити правилну залиху шећера. Додатно, једноставни угљени хидрати ће Вам додати енергију одмах, а сложени ће се ослобађати постепено.

 

Гејнери 31 - 40% - гејнери с овако високим садржајем беланчевина сматрају се гејнерима најбољег квалитета. Осим високог садржаја протеина, састоје се такође од аминокиселина, креатина, витамина и минерала. Ови гејнери су намењени спортистима који желе постићи пораст мишићне масе, али не желе повећати своју телесну тежину.

 

Шта не бисте требали заборавити када купујете гејнер:

 

Садржај холестерола

На тржишту постоје гејнери који садрже више од 180 мг холестерола у једној порцији. Но међутим, то је много. Уопштено важи да у једној порцији би гејнер требао садржати само до 100 мг холестерола.

   

Садржај засићених масти

И овде важи да ако гејнер садржи велику количину засићених масти, реч је о неквалитетном производу. Једна порција би требала садржати отприлике 5 до 10 мг засићених масти. Дакле, ако једна порција гејнера садржи 20 грама масти, а од тога је 5 грама засићених, реч је о квалитетном гејнеру. Међутим, ако садржи 20 грама масти, а од тога је 17 засићених, то сведочи о јефтином производу који Вам неће пружити очекивано деловање.

   

Садржај протеина

Сви квалитетни гејнери су по правилу произведени од протеина од сурутке и садрже отприлике 40 – 60 грама беланчевина у једној порцији. Но међутим, ако се обазирете на квалитет, требали бисте боље погледати такође технологију њихове обраде. У обзир бисте требали узети однос бјеланчевина и угљених хидрата. За ефикасно повећање телесне тежине најбољи је однос 1:2, дакле на 1 грам протеина требали бисте узети 2 грама угљених хидрата. Ако буде садржај протеина превише висок, може се десити да ћете калорије добити баш од њега.

 

Протеин можемо поделити према квалитету обраде:

 

Млечна беланчевина и беланчевина од сурутке према квалитету обраде:

 • Нативни изолат од сурутке - квалитетан извор беланчевина
  CFM (кружна микрофилтрација), микрофилтрирани или ултрафилтрирани протеин од сурутке, млечни изолат или концентрат – стандардни извор беланчевина
 • Концентрат од сурутке, јонска измена, сушена сурутка, сушено млеко – јефтин извор беланчевина

 

Дељење према квалитету казеина:

 • Мицеларни казеин – квалитетан извор
 • Калцијум казеинат, натријум казеинат – јефтин (хемијски денатуриран) извор

 

Дељење према квалитету беланчевина од јаја:

 • Изолат беланчевине од јаја – квалитетан извор
 • Сушено беланце од јаја – јефтин извор јер има високи садржај натријума

 

Дељење према квалитету биљне беланчевине:

 • Протеински изолат од грашка, протеински изолат од соје – квалитетан и пуновредан извор
 • Концентрат од соје – јефтин извор уз ризик плесни зване афлатоксин

 

Садржај шећера

Код гејнера некад се деси да садрже превише шећера (некад и више од 70 грама), чега последица може бити нежељени пораст телесне тежине. Садржај шећера најквалитетнијих гејнера на тржишту је отприлике 30 грама или чак и мање. Важно је међутим и то, о којим је шећерима реч. Међу квалитетне шећере спадају на пример малтодекстрин, палатиноза или декстроза.

   

Садржај лактозе

Садржај пробављиве лактозе требао би бити следећи фактор који не бисте требали код одабира гејнера превидети. Ако таржите најбољи квалитет, препоручујемо садржај лактозе до 5%. Податак о садржају лактозе требао би бити увек наведен на производу. У случају да није тако, проверите садржај једноставних шећера који би Вам требали помоћи сазнати податак о количини лактозе. Ако у табели нутритивних вредности не нађете ни овај податак, може се радити о неквалитетном производу. Његово узимање Вам не препоручујемо.

  

Укус, цена и квалитет

Такође бисте требали узети у обзир и ове факторе када купујете гејнер. Важно је да Вам се укус гејнера свиђа, јер ћете га можда узимати и више пута дневно. Зато је погодно да прочитате рецензије о производу. Што се тиче цене и квалитета, требали бисте се усресредити на „златну средину“. Не заборављајте да улагање у прехрамбене додатке је инвестиција и у Ваше тело, па зато будите код њиховог одабира опрезни.

Сакрити опис
Shopping Options
Категорија
Произвођач
Паковање (мл)
Паковање (г)
Укус
Текстура
Мешавина
Метода обраде
Извор протеина
Етикете производа
Цена
Цена од - до
Filtriraj po
  • Вегетаријански (25)
  • Вегански (7)
  • Без глутена (11)
  • Без лактозе (11)
  • Био (1)
  • Без ГМО (18)
  • Без аспартама (31)
 1. FueGain - GymBeam
  Процена:
  98% (11)
  Посебна цена 3.645,00 din.
 2. Weight Gainer – Bodylab24
  Процена:
  60% (1)
  Посебна цена 5.100,00 din.
 3. ReCharge Гел - GymBeam
  Процена:
  100% (20)
  Посебна цена 220,00 din.
 4. Гејнер True Gain - GymBeam
  Процена:
  100% (11)
  Посебна цена 2.290,00 din.
 5. ABE Ultimate Pre-Workout Гел - Applied Nutrition
  Процена:
  100% (1)
  Посебна цена 245,00 din.
 6. Critical Mass - Applied Nutrition
  Процена:
  0% (0)
  Посебна цена 3.985,00 din.
 7. Bulk Muscle XL™ - BPI Sports
  Процена:
  100% (1)
  Посебна цена 4.799,00 din.
 8. Run&Bike Endurance Гел - ActivLab
  Процена:
  100% (6)
  Посебна цена 180,00 din.
 9. Instant Mass® Heavyweight - Reflex Nutrition
  Процена:
  100% (3)
  Посебна цена 2.720,00 din.
 10. БИО протеинска суперхрана - Amazing Grass
  Процена:
  100% (3)
  Посебна цена 3.990,00 din.
 11. One Stop XTREME - Reflex Nutrition
  Процена:
  73% (3)
  Посебна цена 5.100,00 din.
 12. Ксилитол - Wolfberry
  Процена:
  0% (0)
  Посебна цена 830,00 din.
 13. Vitargo Energy - GymBeam
  Процена:
  94% (11)
  Посебна цена 1.680,00 din.
 14. Гејнер Gold Standard - Optimum Nutrition
  Процена:
  100% (3)
  Посебна цена 6.260,00 din.
 15. Протеин Anabolic Whey - GymBeam
  Процена:
  95% (162)
  Посебна цена 1.255,00 din.
 16. Гејнер CarboJet Basic - Amix
  Процена:
  77% (13)
  Посебна цена 2.200,00 din.
 17. CarboMax - ActivLab
  Процена:
  100% (6)
  Посебна цена 680,00 din.
 18. Ксилитол 1000 г - GymBeam
  Процена:
  100% (26)
  Посебна цена 1.340,00 din.
 19. Protein Breakfast 1000 г - ActivLab
  Процена:
  89% (32)
  Посебна цена 1.260,00 din.
 20. Декстроза 1000 г - GymBeam
  Процена:
  100% (19)
  Посебна цена 490,00 din.
 21. Гејнер Mass Up - Activlab
  Процена:
  80% (46)
  Посебна цена 680,00 din.
 22. Гејнер Serious Mass - Optimum Nutrition
  Процена:
  90% (62)
  Посебна цена 4.730,00 din.
 23. Гејнер Mutant Mass - PVL
  Процена:
  81% (216)
  Посебна цена 3.050,00 din.
 24. Гејнер True Mass 1200 4800 г - BSN
  Процена:
  96% (10)
  Посебна цена 5.650,00 din.
 25. Малтодекстрин - GymBeam
  Процена:
  90% (25)
  Посебна цена 660,00 din.
 26. Anabolic Masster 2200 г - Amix
  Процена:
  99% (18)
  Посебна цена 5.150,00 din.
 27. Gainer 737 3000 г - Megabol
  Процена:
  76% (160)
  Посебна цена 1.850,00 din.
 28. Гејнер Whey Mass Gain 3000 г - Megabol
  Процена:
  73% (15)
  Посебна цена 2.375,00 din.
 29. Гејнер True Mass All-In-One - BSN
  Процена:
  100% (4)
  Out of stock
 30. Glycomaize - Optimum Nutrition
  Процена:
  0% (0)
  Out of stock
Show more products
Show more products

Ставке 1-30 of 31

Page