Путери од орашастих плодова

Путери од орашастих плодова као што су кикирики путер, путер од индијских ораха и бадемов путер, су висококвалитетни нутритивно уравнотежени путери, погодни за спортисте као и за следбенике здравог животног стила. Њихова предност су одличан укус, сјајна текстура коју имају захваљујући дробљењим орасима, али и сама чињеница да су здрави. Имају велик садржај беланчевина, влакана, антиоксиданса, витамина, минерала, као што су витамин Е, магнезијум или цинк, здраве масти и омега-3 масне киселине, које смањују холестерол и регулишу крвни притисак.

ПУТЕРИ ПРЕМА ВРСТАМА ОРАШАСТИХ ПЛОДОВА

Путери се, с обзиром на врсту орашастог плода од којих су направљени, деле на путере од индијских орашчића, путере од бадема, путере од лешника, путере од пињола и као посебна врста путере од кикирикија. Осим наведених, можете пронаћи и путер направљен од више мешаних врста орашастих плодова. Иако већина орашастих плодова има готово иста својства, ипак се у нечем разликују, а тело снабдевају благотворним састојцима у различитој размери.

 

Путер од индијских ораха

Индијски ораси, од којих се производи ова врста путера, одличан су извор витамина, беланчевина и здравих масти. У поређењу са другим орашастим плодовима, индијски ораси садрже најмање масти и чак до 80% њих чине незасићене масне киселине. Обилна количина мононезасићених масних киселина, од којих је велик број приближно једнак као у маслиновом уљу, може редуковати ниво триациглицерола у крви. Осим тога, путер од индијских ораха је такође одличан извор бакра. Само једна обична доза путера од индијских ораха може пружити организму комплетну препоручену дневну дозу бакра.

 

Како би путер од индијских ораха постигао изражен укус и специфичну текстуру, сви ораси се пре мешања испрже. Овако припремљен путер од индијских ораха можете искористити као здрав и укусан намаз за пециво. Примена овог путера у кухињи је заиста широка - погодан је за коришћење у протеинским напитцима, као сировина за разне слатке или слане оброке припремљене на тигању или у wok-u. Овај путер садржи велики број масти које доприносе осећају засићености због чега ћете заиста појести далеко мање него иначе, па је из тог разлога овај путер погодан за мршављење и одржавање оптималне телесне тежине. Овај податак потврђују и научна истраживања, према којима конзумација путера од индијских ораха значајно смањује ризик од гојазности. Сами индијски ораси су такође добар извор витамина К, без којег би кости биле склоне преломима и остеопорози.

 

Предности путера од индијских ораха

 • велика енергетска вредност (2600 кЈ у 100 г)
 • смањује ризик од жучног камена
 • индијски ораси су антиоксиданси и смањују ризик рака јетре и пробавног тракта
 • минерали као што су калијум и магнезијум спречавају деминерализацију костију
 • широка примена
 

Путер од кикирикија

Посластица позната по томе што се налази у многим америчким филмовима са временом је постала омиљена намирница и у нашим крајевима. У трговини се путер од кикирикија може наћи и под називом намаз од кикирикија, каша или само крема.Путер од кикирикија има специфичан слатко-слани укус и иако кикирики не спада међу орашасте плодове, намаз од кикирикија ипак укусом подсећа на пржене орахе.

 

Постоји више врста креме од кикирикија. Путер од кикирикија са сланим укусом не садржи додатне шећере, па је у погледу утицаја на људски организам здравији путер од кикирикија. Слатки путер од кикирикија, са друге стране, садржи малу количину шећера, па за неке особе његов сладак укус може бити угоднији. Наравно, најздравији је 100% путер од кикирикија без икаквих додатних састојка са 100% садржајем млевених кикирикија.

Предности путера од кикирикија:

 • здрава алтернатива обичном путеру из млека
 • садржи здраве незасићене масти
 • висока енергетска вредност (2500 кЈ на 100 г)
 • велик садржај минерала и витамина
 • широка примена
 

Путер од бадема

Бадеми су, захваљујући својствима која повољно утичу на здравље, прозвани краљевима орашастих плодова. Путер направљен од бадема је пун беланчевина, сахарида, масти, а осим њих садржи такође и калијум, магнезијум као и велик број витамина. Путер од бадема је намирница одличног укуса и високим садржајем витамина Е који доприноси здравом старењу, има антиоксидацијска својства и спречава настанак Алцхајмерове болести. Велики садржај поли-незасићених масти има превентивну функцију у обољењима крвних судова и брине се за здраву срчану активност и холестрол. Захваљујући великом садржају беланчевина је путер од бадема одлична допуна висококалоричној исхрани за све активне спортисте. За здраву функцију мишића и њихов беспрекоран раст брине се путер од бадема захваљујући богатом садржају магнезијума.

 

Ако упоредимо путер од бадема са путером од кикирикија, увиђамо да је главна предност путера од бадема та што садржи 2 пута мање масних киселина као и мање омега-6 масних киселина. Осим тога, путер од бадема је сировина са већим садржајем влакана. Путер од бадема погодан је за коришћење као намаз на здравом пециву или као додатак протеинима, рецептима разних слатких посластица, јогуртима или смутијима. Или можете пробати путер од бадема са бананом и чоколадом, то је комбинација у коју су се заљубили и они најистрајнији.

 

 

Предности путера од бадема

 • висок садржај беланчевина и здравих масти
 • велик садржај витамина Е и магнезијума
 • обрамбена својства код болести система крвних судова
 • доприноси нормалној срчаној функцији
 • широка примена
 

Путер од лешника

Веројатно најпознатији путер од лешника је нугат или Nutella - чоколадни намаз који садржи лешнике. Ипак, Nutella нема пуно тога заједничког са здравим начином живота. Путер од лешника организму обезбеђује много влакана и има висок садржај витамина и минерала. Посебност лешникових ораха лежи у богатом садржају фолне киселине која спада међу витамине који обезбеђују трансформацију беланчевина и нуклеонских киселина. Укратко, фолна киселина (витамин Б9) се у људском организму брине о производњи, обнови и здравој функцији ћелија.

 

Путер од лешника са 100% садржајем лешника може бити врло ефикасна превенција од многих болести попут рака или кардиоваскуларних болести. То је све углавном захваљујући уравнотеженој размери засићених и незасићених масних киселина које смањују садржај лошег холестерола у крви. Путер од лешника такође доприноси здравој пробави, детоксикацији дебелог црева и брине о правилном пражњењу црева.

 

Путер од лешника има комбинацију слатког и киселог укуса. Занимљив је компромис захваљујући које ћете заволети путер од лешника. Путер је погодан за коришћење код разних сланих и слатких рецепата или га можете намазати на здраво пециво.

 

Код избора путера од лешника, најважнији је његов састав, зато што већина путера од лешника у продавницама продајних ланаца не садржи чисте лешнике. У њима се може пронаћи и велик садржај додатних заслађивача, шећера, уља и соли.

 

Предности путера од лешника

 • велик садржај фолне киселине
 • доприноси здравој пробави
 • смањује ниво лошег холестерола
 • врши превентивну функцију у одбрани организма од кардиоваскуларних болести
 • широка примена
 

Путер са више врста орашастих плодова

На тржишту постоје и путери који садрже мешавину више од једне врсте орашастих плодова. Често је омиљена комбинација мешавина кикирикија, индијских ораха и бадема у 100% концентрацији. Овакав путер од мешаних орашастих плодова садржи најбоља својства од свих ораха при чему садржи велики број беланчевина, сахарида, здравих масти, витамина и минерала.

 

Предности путера од мешаних орашастих плодова

 • мешавина разноликих орашастих плодова
 • широка примена
 

ПУТЕРИ ПРЕМА КОНЗИСТЕНЦИЈИ

Smooth путер од орашастих плодова

Овакви путери од орашастих плодова имају благу, кремасту конзистенцију. Ситно самлевени кикирики или орашчићи у облику креме се једноставније размазују. Нећете осетити ништа више осим одличног укуса који се растапа у устима. Кремасти путер од кикирикија и путер од мешаних орашчића погодан је за коришћење са пецивом као намаз или као лако растопљив додатак колачима, пићима, домаћем сладоледу и другим јелима.

 

Crunchy путер од орашастих плодова

Алтернатива благој креми од орашастих плодова је crunchy намаз који је обогаћен комадићима кикирикија или других орашастих плодова. И овакав путер је погодан као намаз на хлеб или за припрему разних здравих посластица богатих протеинима, а веома је погодан и за фитнес рецепте.

 

Протеински маслац

У понуди већине трговина са додацима исхрани могу се пронаћи путери од орашастих плодова и кикирики креме обогаћене протеинима. Главни део протеина у путеру од кикирикија је сурутка. Протеин сурутке доприноси расту мишића и дели се на две основне врсте:

 

 • путер од орашастих плодова који је обогаћен протеинима у облику концентрата сурутке садржи више масти и лактозе. Концентрација беланчевина у концентрату сурутке је 70-85%.
 • Ако одаберете путер обогаћен изолатом сурутке, можете бити сигурни да тај путер садржи квалитетне беланчевине са мањом размером масти и лактозе, а са већим садржајем беланчевина (90 до 98%)
 

Протеински путер са повећаним садржајем беланчевина је погодан за коришћење током фазе богатије исхране, али и у оквиру дијете. Формом се од обичних 100% путера орашастих плодова не разликује тако да га можете конзумирати на исти начин - као намаз на пециво или га можете додати у протеинске напитке и оброке.

 

Предности протеинског путера

 • повишени садржај протеина
 • разни укуси
 • здрава посластица без штетних последица
 

ПУТЕР СА УКУСОМ

Неки путери од орашастих плодова су, осим што садрже велик број протеина, додатно обогаћени разним укусима. Ако преферирате чоколаду, јагоде, какао, карамелу, кокос или другу посластицу, а у исто време тражите намирницу са богатом дозом протеина, Ваш фаворит је јасан.

 

Чоколадни путер од орашастих плодова и чоколадна крема

Чоколадне креме су вероватно најомиљенија варијанта у сегменту путера од орашастих плодова са додатним укусом. Није ни чудо, чоколада нас прати још од малена и иако знамо какве негативне последице доноси прекомерна конзумација чоколаде, не успевамо јој одолети ни у поодмаклимк годинама. Поклекнути могу и највећи спортисти,које су иначе особе са огромном дозом одлучности и промишљености. Управо је за њих чоколадна крема то што могу приуштити без попратне гриже савести јер је то здрав и 100% производ од орашастих плодова.

 

Путер од орашастих плодова са укусом јагоде

Здрав путер од орашастих плодова не мора бити само са укусом чоколаде. Неке трговине нуде и варијанту са укусом јагоде. Можете од њега направити здрави и храњиви смути, јогурте или га додати у разна јела, на пример у палачинке.

 

Нугат путер од орашастих плодова

То није Nutella, али има сличан укус. Нугатов путер са садржајем здравих и храњивих орашчића је намењен оним особама које су одлучиле побољшати своје прехрамбене навике, али се у исто време не успевају поздравити са одличним укусом нугата. Сви путери са укусом погодни су за мазање на пециво, као намаз за палачинке или додатак фитнес посластицама.

 

Предности путера са укусом:

 • разни укуси
 • привлачнији укус за неке особе
 • здрава посластица без штетних последица
 • широка примена
 

ПУТЕРИ ПРЕМА САДРЖАЈУ ОРАШАСТИХ ПЛОДОВА

100% путер од орашастих плодова

Намази од орашастих плодова са 100% садржајем орашастих плодова или кикирикија су гаранција да конзумирате чист и здрав путер од орашастих плодова. У поређењу са свим осталим намазима од орашастих плодова, путери са 100% концентрацијом орашастих плодова најблаготворније делују на здравље и организму пружају максимум витамина, беланчевина и минерала. Не садрже додатне састојке као што су со, шећер, палмино уље нити комадићи воћа.

 

Путери са доданим састојцима

Неки путери су, ради побољшавања укуса, конзистенције или продужења рока трајања, допуњени разним састојцима. Особе које не могу изоставити из свог јеловника слатке укусе, предност дају чоколадним кремама, Nutelli или другим сличним алтернативама. На тржишту постоје и путери од орашастих плодова који садрже комадиће воћа. Такви намази садрже повећан садржај шећера, а често и додатне састојке као што су со или палмин шећер.

iew

Прикажи више

24 Items

по страни
Set Ascending Direction
Произвођач
 1. GymBeam (13)
 2. VanaVita (3)
 3. The Protein Works (2)
 4. DR. GOERG (2)
 5. HealthyCo (1)
 6. BeastPink (1)
 7. Xucker (1)
 8. Reese's (1)
Укус
 1. глатко (3)
 2. без укуса (2)
 3. хрскаво (2)
 4. бадем (1)
 5. слани карамел кекс (1)
 6. cookies and cream plunge (1)
 7. карамел бисквит choc tidal (1)
 8. brownie deep choc dive (1)
 9. бисквит хрскави лешник (1)
 10. бела чоколада (1)
 11. јагода (1)
 12. кокос (1)
 13. слана карамела (1)
 14. пистаћи (1)
 15. лешник какао (1)
 16. лешник (1)
 17. кокос - бела чоколада (1)
 18. milky (1)
Паковање (г)
 1. 340 г (14)
 2. 200 г (3)
 3. 400 г (3)
 4. 12 x 200 g (1)
 5. 12 x 400 g (1)
 6. 300 г (1)
 7. 500 г (1)
 8. 510 г (1)
 9. 900 г (1)
 10. 990 г (1)
 11. 190 г (1)
Available for SDD
 1. No (5)
 2. Yes (3)
Текстура
 1. прехрамбених производа (23)
 2. у праху (1)
Мешавина
 1. мешавина (17)
 2. чист (7)
Етикете производа
 1. Vegan (6)
 2. BIO (1)
Цена
Filtriraj po
Вегетаријански (22)
Вегански (14)
Без глутена (20)
Без лактозе (15)
Био (5)
Без ГМО (21)
Без вештачких заслађивача (18)
Без пластичног паковања (7)
Без аспартама (24)
 1. Кикирики путер у праху 190 г - GymBeam
  Кикирики путер у праху 190 г - GymBeam
  95%
  95% (72)
  1.000,00din.
 2. Proteinski namaz MoiMüv - GymBeam
  Proteinski namaz MoiMüv - GymBeam
  97%
  97% (166)
  850,00din.
 3. Puter od kikirikija 100% - GymBeam
  Puter od kikirikija 100% - GymBeam
  93%
  93% (900)
  450,00din.
 4. Путер од кикирикија - The Protein Works
  Путер од кикирикија - The Protein Works
  93%
  93% (3)
  1.250,00din.
 5. БИО Намаз од лешника и какаа - VanaVita
  БИО Намаз од лешника и какаа - VanaVita
  100%
  100% (5)
  1.200,00din.
 6. Triple Nut Butter - GymBeam
  Triple Nut Butter – GymBeam
  0%
  0% (0)
  850,00din.
 7. Путер од бадема с кокосом и белом чоколадом - GymBeam
  Путер од бадема с кокосом и белом чоколадом - GymBeam
  97%
  97% (213)
  1.000,00din.
 8. Hazelnut Spread GymBeam
  Hazelnut Spread - GymBeam
  95%
  95% (149)
  950,00din.
 9. Nut Nougat cream - Xucker
  Крем од лешника и нугата - Xucker
  88%
  88% (12)
  1.200,00din.
 10. Путер од пистаћа - GymBeam
  Путер од пистаћа - GymBeam
  98%
  98% (104)
  1.250,00din.
 11. Путер од индијских ораха са кокосом, белом чоколадом и боровницама - GymBeam
  Путер од индијских ораха са кокосом, белом чоколадом и боровницама - GymBeam
  100%
  100% (26)
  1.200,00din.
 12. Кикирики путер Loaded Nuts - The Protein Works
  Кикирики путер Loaded Nuts - The Protein Works
  98%
  98% (10)
  1.350,00din.
 13. Puter od indijskog oraha - GymBeam
  Puter od indijskog oraha - GymBeam
  99%
  99% (81)
  1.000,00din.
 14. Путер од кикирикија са кокосом - GymBeam
  Путер од кикирикија са кокосом - GymBeam
  96%
  96% (99)
  600,00din.
 15. Путер од индијских ораха са кокосом, белом чоколадом и јагодама - GymBeam
  Путер од индијских ораха са кокосом, белом чоколадом и јагодама - GymBeam
  92%
  92% (56)
  1.200,00din.
 16. ПРЕМИЈУМ БИО Намаз од Кокоса и Чоколаде - DR. GOERG
  ПРЕМИЈУМ БИО Намаз од Кокоса и Чоколаде - DR. GOERG
  100%
  100% (4)
  950,00din.
 17. 100% puter od badema - GymBeam
  100% puter od badema - GymBeam
  87%
  87% (82)
  950,00din.
 18. Протеински намаз Yum Yum - BeastPink
  Протеински намаз Yum Yum - BeastPink
  94%
  94% (22)
  1.100,00din.
 19. Путер од индијских ораха са чоколадом и бананом - GymBeam
  Путер од индијских ораха са чоколадом и бананом - GymBeam
  97%
  97% (35)
  1.150,00din.
 20. Creamy Peanut Butter - Reese‘s
  Кремасти кикирики путер - Reese ‘s
  100%
  100% (4)
  1.200,00din.
 21. БИО Путер од бадема - VanaVita
 22. БИО Путер од кикирикија - VanaVita
  БИО Путер од кикирикија - VanaVita
  100%
  100% (1)
  600,00din.
 23. Proteinella - HealthyCo
  Proteinella - HealthyCo
  99%
  99% (163)
  550,00din.
 24. Премијум БИО Путер од Бадема - DR. GOERG
  Out of stock
  Премијум БИО Путер од Бадема - DR. GOERG
  100%
  100% (1)

24 Items