Пријава
Jak si bezpečně užít jízdu na kole? 7 tipů pro začínající i pokročilé cyklisty

Како можете безбедно да уживате у вожњи бицикла? 7 савета за почетнике и напредне бициклисте

Није важно да ли имате сат времена или цео дан вожње бициклом. Чак и на краћим раздаљинама можете наићи на непријатне ситуације за које се морате припремити. Тим пре када идете ван града. Тамо сигурно не желите да имате проблема око пробушене гуме, са жеђи или наглом променом времена. Ако сте професионалац, вероватно савршено знате све ово као и шта треба да имате увек са собом. У случају да тек почињете да се бавите бициклизмом, сигурни смо да би вам могли користити неки савети о томе на шта треба пазити, а шта то никако не треба потценити .

7 важних савета о томе како да се припремите за путовање бициклом

Минимална количина ствари и максимална употребљивост. Тако бисмо могли окарактерисати опрему сваког правог бициклисте. Међутим, осим алата и опреме за замену гуме, не требамо заборавити ни адекватну одећу, сигурносну опрему и, наравно, доста хране и пића. У следећих седам тачака, даћемо вам неколико савета како да максимално искористите своју вожњу, минимизујете ризике и како да се понашате у хитним случајевима.

1. Понесите основне алате са собом

У случају да постоји технички проблем, требало би да имате алате са собом које можете то да решите. Не брините, нико не тражи да носите осам врста шрафцигера, клешта као ни да вучете компресор за собом. Можете се задовољити вишеструким бициклистичким кључем, који садржи неколико димензија инбус кључева, шрафцигера или централног кључа, фиоку за ланац или полуге за гуме. Лако се складишти, тако да не морате да бринете да ли ће вам све то бити непотребан терет. Можете га ставити у најмању торбицу на бициклу. У случају да вам пукне гума, покидате ланац или имате сличан проблем, моћи ћете да се послужите алатом на лицу места и наставите својим путем. [4-5]

Током вожње можете такође наићи и на квар који нећете моћи сами да решите. Ако носите неопходан алат, сигурно ћете наћи искуснијег бициклисту који ће вам помоћи. Сигурни смо да вас људи из ове заједнице неће оставити на цедилу.

2. Не заборавите резервну унутрашњу гуму

Пукнуте гуме су међу најчешћим проблемима са којима се бициклисти суочавају. Ако редовно возите, овај проблем би вам се могао догодити, ако већ и није. Срећом, лако можете то сами решити. За бицикле са унутрашњим гумама идеално је имати резервну гуму или висококвалитетни лепак, ручну пумпу или CO2 спреј и полугу за гуму.

Међутим, сада је могуће купити бицикле са точковима без унутрашње гуме (TubeLess Ready system). Свака мања рупа ће бити затворена унутрашњим заптивачем гуме. За неку евентуалну већу рупу помоћи ће фитиљи или се може користити резервна унутрашња гума. Међутим, поприлично је велико и вероватно га нећете носити на сваку вожњу. Можете лако да складиштите сву опрему за замену гума у торбицу за бицикл. [3]

Како променити унутрашњу гуму када је пробушена?

3. Имајте довољно хране и пића са собом

Потребно је имати довољно енергије да бисте могли остварити максималне перформансе када возите бицикл. Ако телу не дате квалитетну храну и пиће, оно неће функционисати како треба и забавно путовање ће постати лоше искуство. Вожњом бицикла при 21 км/ч, просечна жена од 65 кг сагорева приближно 520 кцал на сат. Мушкарац просечне тежине од 80 кг сагори око 640 кцал. Ту количину енергије би лако могао садржати један цели ручак. Тако можете лако израчунати колико калорија сагорите на једнодневном путовању.

Један од најважнијих стари јесте да увек имате довољно течности са собом као би сте спречили дехидрацију. Можете конзумирати обичну воду или јонска пића за допуну важних електролита изгубљених преко зноја. Међутим, када се бавите спортом, не морате да избегавате слатка пића као што је 100% сок. Ово ће надокнадити потребну енергију у облику шећера, што ће олакшати вртење педала наредних неколико километара. [6]

Не заборавите на храну. Висококвалитетна ужина и уравнотежен ручак такође ће вам помоћи да завршите планирано бициклистичко путовање а да не завршите са претераном исцрпљеношћу. Зато спакујте воће, протеинске колачиће, енергетске гелове па чак и flapjacks-ове у свој ранац. Свакако, можете са собом понети и веће ужине да замените ручак. Одличан избор је пуњени сендвич, салата од тестенина или кус-кус са поврћем и месом.

Можда ће вас занимати и ови производи:

4. Спакујте резервни слој одеће

Само зато што је напољу 23 степени, а ви иначе носите мајицу и шортс, не значи да ће ови слојеви бити довољни на вашем бициклу. Замислите разлику док стојите на врелом асфалту у стамбеном насељу када сија сунце или се возите кроз хладну шуму пуну сенке. Ветар такође утиче на температуру коју осећате и ако се спуштате низ брдо брзином од 60 км/ч, лако може да се деси да вам постане хладно. Ако је напољу 30 степени и знате да немате дугачак пут пред собом, свакако је довољан шортс и кратки рукав.

За дужа путовања свакако је добро имати додатни слој. Ветровка која се лако пакује и не пропушта ветар може савршено да послужи. Уједно, и разне врсте навлака за руке и ноге су такође веома популарне међу бициклистима и лако се облаче ако се време промени. Њихова предност је што практично не заузимају простор. Једноставно их ставите у задњи џеп дреса и нећете ни знати да носите нешто додатно. Можете их ставити и у малу бициклистичку торбу. Ако генерално имате проблем са хладноћом на ногама, можемо вам препоручити навлаке за ципеле које не пропуштају ветар и одржавају топлоту.

Такође, размислите о томе и да се знојите. Због тога је добра идеја имати резервни доњи слој код себе за дужа бициклистичка путовања коју можете заменити сувим стварима да вам не буде хладно ако се промени време. Покушајте увек изабрати функционалне материјале који ће уклонити зној и држати вас сувим. Исто тако, размислите и о томе када се возите на свом бициклу под благим нагибом напред. Горњи део (jersey или мајица) би због тог разлога требало да има продужену дужину и идеално силиконски доњи поруб, како се не би подизао горе и постало вам хладно на леђима током вожње.

Која је најбоља опрема за бициклизам?

5. Размислите о безбедносним карактеристикама

Сваки бициклиста треба да се потруди да буде што безбеднији током вожње. Најочигледнији, који једва и да требамо више спомињати, треба бити кацига. Свака земља има специфична правила за њено ношење, која се морају узети у обзир. У већини европских земаља, на пример, ношење кациге је обавезно за децу млађу од 18 година. [7]

Ако не носите кацигу, у то би могли да вас убеде следећи подаци. Око 25.000 бициклиста погинуло је на европским путевима између 2004. и 2013. Отприлике половина смртних случајева проузрокована је сударом бициклисте и аутомобила. Постоји чак и истраживање које упоређује ризик вожње бицикла и вожње у аутомобилу. Вероватноћа озбиљних повреда током вожње је 23 пута већа за бициклисте него за возаче аутомобила. У извесној мери, ризик је повезан и са чињеницом да је бициклу потребно дуже да пређе неку раздаљину и тако је бициклиста изложен опасностима у дужем временском периоду. Ипак, предности бициклизма су веће од потенцијалних негативних. Ово је одличан начин да промовишете своје здравље. WHO (Светска здравствена организација) чак и процењује да ако возите бицикл дуже од 100 минута недељно, вероватноћа смртности се смањује за 10% сваке године. Зато немојте избегавати бициклизам, само дајте све од себе да сведете потенцијалне ризике на минимум

. [2]

Основна опрема такође укључује и бициклистичке наочаре за заштиту од сунца. Они такође спречавају да вам ветар, инсекти, прашина или друге нечистоће непотребно уђу у очи. Не треба потцењивати ни рефлектујуће елементе на вашој одећи и светлима за бицикл. Чак и ако сте поподне на вожњи а уверени сте да ћете се ускоро вратити, никад не знате шта би се могло догодити. Лако се можете изгубити или да вам пукне гума и биће вам потребно неко време да је поправите. Пре него што схватите, падне мрак, а ви сте још увек на путу и нисте довољно видљиви. Предња (бела) и задња (црвена) светла би, због тога, требало да буду апсолутни минимум без којег не би требало да крећете на пут.

У случају да возите бицикл са мањом децом, можете их опремити и рефлектујућим прслуцима поред поменутих безбедносних карактеристика. Рефлектујући елементи су видљиви до 300 метара при слабом осветљењу, а могу бити и више за квалитетније елементе. Свакако не штедите када је у питању безбедност и купите квалитетни прслук у коме ће вас моћи видети и возачи и пролазници. [1]

Нарочито када се возите кроз град или бициклистичким стазама, никада не бисте требали заборавити да у свој комплет укључите звонце које ће вам помоћи у глаткој вожњи. Сада су доступна и такозвана невидљива звона, која су практично невидљива на вашем бициклу. Из тог разлога се не морате бринути да не би одговарао вашем бициклу.

Кацига, светла, прслук и рефлектујући елементи. Како да останете безбедни када возите бицикл?

6. Изаберите руту на основу својих способности

Само зато што ваши пријатељи нормално могу да путују десетинама километара без значајног умора, не значи да то можете и ви. Пре него што кренете на вожњу, извршите објективну процену своје физичке кондиције. Почните са лакшим рутама и постепено повећавајте растојање и возите се брдовитим путевима. Размислите такође и да седење на бициклу није исто што и седење на каучу код куће. Барем у првих неколико вожњи, вероватно ћете имати јаке болове у задњици. И то је један од разлога зашто у почетку не треба претеривати.

Посебно када идете у непозната подручја, понесите са собом телефон који поседује мапу и GPS. Изгубити се у шуми је лакше него што мислите. Тешко ћете моћи да опишете својим спасиоцима да се налазите код трећег храста поред мравињака. У случају незгоде, такође је добра идеја да имате инсталирану апликацију на телефону која аутоматски шаље ваше координате спасиоцима како би помоћ стигла до вас што је пре могуће.

Како одабрати најбољу бициклистичку стазу?

7. Изаберите одговарајући терен

Да ли сте изабрали стазу са бициклистичким парком успут? Била би штета да га не посетите, осим ако се не возите само путевима. У том случају, боље је да се клоните тога у широком луку. Осим што ћете уништити свој бицикл, велика је вероватноћа да ћете се и повредити. Сваки тип бицикла има своје специфичности и терен којем је намењен.

Међу најпознатије типовима бицикала убрајамо:

  • Друмски бицикл – лакши бицикл, прилагођен путевима да има најмањи отпор. Нима амортизере и има мању стабилност због ужих кућишта. Због тога није погодан за неасфалтиране површине.

  • Планински бицикл – постоји много врста планинских бицикала, као што су XC, trail или all mountain. Имају шире рамове и углавном имају и амортизере. Због тога су погодни за неасфалтиране површине.

  • Trekking бицикл – рам подсећа на планинкси бицикл, бицикли су исте величине као и друмски са том разликом што имају шире рамове. Често имају амортизере. Ово је удобнији туристички бицикл који је погодан за дуже стазе чак и на неасфалтираним површинама.

  • Gravel – врста бицикла која је недавно постала све популарнија. По изгледу личи на друмски бицикл, осим што има чвршћи рам и фелне. Точкови имају шару и тако су стабилнији од друмског бицикла. Можете га без проблема возити кроз шуму и по земљаним путевима или макадамима.

  • Склопиви бицикл – градски бицикл, идеалан за путовање на посао. Може се склопити и лако носити. Због тога је погодан и за одмор на којем истражујете своју околину.

  • Електрични бицикл – бицикл са мотором који бициклисти може олакшати педалирање. Посебно је идеалан за старије особе или као помоћно средство за рехабилитацију. Посебно је популаран међу онима који немају адекватну физичку кондицију, а ипак желе да испробају дуже путовање по захтевнијем терену. Када идете заједно да возите бицикл у групи различите кондиције, они са мањом способности могу да возе на струју и тако сви заједно могу уживати у путовању, осим ако им се батерија не испразни. [8]

Када размишљате о куповини бицикла, размислите о томе како бисте желели да га користите и у складу са тим одаберите прави тип. Нема смисла да се мучите возећи по путевима на планинском бициклу, као што не би ни требало да идете по неасфалтираним шумским путевима са друмским бициклом.

Која је поука?

Као што видите, није довољно само сести на бицикл и кренути. Чак и на кратким путовањима, постоји много ризика на које треба да будете спремни. Ако следите наше савете, имаћете опрему за решавање најчешћих проблема. Поред тога, минимализоваћете све непријатности са којима се можете суочити. Нећете прецењивати своје способности, бираћете прави терен, имаћете довољно енергије у виду квалитетне исхране, а безбедоносне карактеристике ће вас учинити видљивим онима око вас. Бициклизам је диван спорт и било би штета покварити своју вожњу због ситуација које можете избећи.

Ако међу пријатељима имате будуће бициклисте, обавезно поделите овај чланак са њима како би и они знали како да се припреме и на шта да пазе.

Sources:

[1] Nekupujte reflexní vesty na tržnici, varují odborníci. Některé nejsou ve tmě vidět – https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2151861-nekupujte-reflexni-vesty-na-trznici-varuji-odbornici-nektere-nejsou-ve-tme-videt

[2] THE EUROPEAN UNION’S ROLE IN PROMOTING THE SAFETY OF CYCLING – https://ec.europa.eu/transport/sites/default/files/cycling-guidance/etsc_the-eus-role-in-promoting-the-safety-of-cycling.pdf

[3] Use This Guide to Tubeless Tires to Make a Switch – https://www.bicycling.com/skills-tips/a27628336/tubeless-tires-guide/

[4] 10 Tools Every Cyclist Should Own – https://blog.mapmyrun.com/10-tools-every-cyclist/

[5] The 13 Best Multi-Tools for Every Kind of Rider – https://www.bicycling.com/bikes-gear/a26222598/best-multi-tools/

[6] Barry M. Popkin et al. – Water, Hydration and Health – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/#R1

[7] Traffic rules and regulations for cyclists and their vehicles – https://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/knowledge/pedestrians/special_regulations_for_pedestrians_and_cyclists/traffic_rules_and_regulations_for_cyclists_and_their_vehicles_en

[8] Types of Bikes – https://www.bicycle-guider.com/bike-articles/bike-types/